Bijna achtduizend (7897) ondernemers uit de provincie Groningen hebben tot nu toe bij hun gemeente aangeklopt voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Ongeveer de helft van de aanvragen is inmiddels gehonoreerd. Aan de rest van de verzoeken om financiële hulp wordt hard gewerkt. De twaalf gemeenten hebben inmiddels ongeveer 2,7 miljoen euro uitgekeerd. Het gaat om bedragen variërend van 1000 euro, voor een alleenstaande en 1500 euro voor een echtpaar.

Eerste nood

De regeling loopt vooralsnog drie maanden en is bedoeld om in de eerste nood te voorzien, zoals het betalen van huur, gas, water en licht of het doen van boodschappen.

Het Westerkwartier heeft met negen ton tot dusver het meeste geld uitgegeven. Honderden ambtenaren zijn bezig om de Tozo – ook wel ‘ondernemersgift’ genoemd – te verwerken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de bedrijven ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Sinds 8 april is de regeling van kracht.

De gemeente Oldambt was een van de eerste gemeenten in Nederland die haar zaakjes goed voor elkaar had en ook tot uitbetaling overging. De gemeente Groningen, met tot gisteren 3682 aanvragen de absolute koploper in de provincie, had aanloopproblemen.

loading

Tempo

,,We moesten op gang komen’’, erkent woordvoerder Natascha van ’tHooft. ,,Veel collega’s werken vanuit huis en daar moest op ICT-gebied het een en ander voor geregeld worden. Met Tozo zijn bij de gemeente Groningen nu dertig mensen bezig. Al die andere collega’s moesten ingewerkt worden. Maar we hebben in het paasweekend doorgewerkt en hebben we het tempo er nu in.’’ Woensdag stond de teller op 416 verwerkte aanvragen.

Groningen (ruim 2000), Midden-Groningen (520), Het Hogeland (ruim 400) en Stadskanaal (ongeveer 160) hebben nog veel aanvragen te verwerken. Nu het rijk ondernemers steunt met deze overbruggingsregeling, is de vraag of ook de provincie met een zak geld over de brug komt.

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) is dat vooralsnog niet van plan. ,,Het rijk is aan zet. Wij willen naast het rijk niet een financiële bypass voor ondernemers creëren.’’ De gedeputeerde denkt dat de provincie meer in beeld komt als de economie moet worden aangejaagd. ,,Dan gaan we door met wat we nu al doen. Namelijk een bijdrage leveren aan kansrijke investeringen.’’

Instandhouden van winkelgebieden

Wethouder Henk Jan Schmaal (Gemeentebelangen) van Veendam ziet voor de provincie een ondersteunende rol weggelegd bij het instandhouden van winkelgebieden. ,,De detailhandel heeft het zwaar. Als de provincie geld opzij legt voor het verfraaien van winkelkernen, komt dat de omzet van ondernemers die het daar erg moeilijk hebben zeer ten goede.’’

Het is een van de voorstellen die Schmaal deed in een digitaal overleg van de wethouders economische zaken met de gedeputeerde. ,,Ik heb kennis met ze gemaakt en gevraagd wat ze nodig hebben’’, zegt Rijzebol. Om ondernemers door de crisis te helpen, gaan in wethouderskringen stemmen op om de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) te verzoeken risicodragend kapitaal in te zetten.

Pakket aan maatregelen

Wethouder Erich Wünker (VVD) van de gemeente Oldambt denkt dat een pakket aan maatregelen van de provincie nu nog niet nodig is ,,Dat is pas van belang in een volgende fase, als er knelpunten ontstaan. We gaan nu op een rijtje zetten wat er straks allemaal nodig is. En behalve dat alle ondernemers bij ons kunnen aankloppen, heeft Oldambt een rondje gemaakt langs grotere werkgevers met ongeveer honderd werknemers. We hebben te horen gekregen dat ze zich vooralsnog redden, maar dat het zeker niet lang moet duren.”

Wünker denkt dat behalve de provincie de Vereniging Groninger Gemeenten (VGG) bij elkaar moet komen om te overleggen hoe ondernemers gesteund kunnen worden en hoe ze informatie kunnen uitwisselen waar alle betrokkenen voordeel bij hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus