Bijna helft Groningse studenten gebruikte partydrugs

Van de Groningse studenten heeft 42,7 procent ooit partydrugs als xtc of cocaïne gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek dat twee studenten Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool uitvoerden voor onderzoeksbureau Intraval.

Verreweg de meest gebruikte partydrug is xtc. Meer dan 1 op de 3 studenten (36,4 procent) heeft dit middel gebruikt.

De Groninger studenten lijken er landelijk uit te springen. In de Nationale Drug Monitor 2016 kwam naar voren dat 13 procent van alle Nederlandse jongeren tussen de 15 en 34 jaar ooit xtc had gebruikt. Onderverdeling naar studenten was bij dit onderzoek niet gemaakt.

Resultaten

Het totale lijstje uit het onderzoek in Groningen ziet er als volgt uit:

Totaal ooit gebruikt - 42,7 procent

Xtc - 36,4 procent

Amfetamine - 23,7 procent

Cocaïne - 22,5 procent

Hallucinogenen (bijvoorbeeld LSD of paddo’s) - 16,2 procent

4-FA/4-FMP - 13,4 procent

Andere designerdrugs - 8,3 procent

2C-B - 8,3 procent

GHB - 3,2 procent

‘Met vrienden, op festivals en feesten’

Verreweg de meeste studenten gaven aan de middelen te gebruiken met vrienden. Vaak gebeurt dat op feesten en festivals. De meest aangevoerde redenen zijn nieuwsgierigheid, een goed/fijn gevoel willen hebben en intenser van het feest willen genieten.

Een op de tien ondervraagden denkt dat het gebruik de studieprestaties negatief beïnvloedt. De onderzoekers hebben geen relatie gevonden tussen drugsgebruik en studievertraging of een negatieve invloed op motivatie en aanwezigheid.

Zowel op Hanze als op RUG

De onderzoekers ondervroegen 253 mensen met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Ongeveer de helft was man, de helft vrouw. De verdeling tussen studenten aan de Rijksuniversiteit en aan de Hanzehogeschool was pakweg fiftyfifty. De deelnemers aan het onderzoek vulden een enquête in die werd afgenomen in openbare ruimten in de scholen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.