Bijna zes ton voor mbo en zorg

Samenwerkende mbo-scholen en zorginstellingen in Groningen en Drenthe krijgen 585.000 euro voor vernieuwingen in zorg en welzijnsonderwijs.

Studenten zorg- en welzijn die stage lopen, gaan leren hoe organisaties en gemeenten kunnen samenwerken om hun burgers de beste zorg te leveren. ,,Het is een nieuwe vorm van stagelopen’’, zegt Jelly Zuidersma van Netwerk ZON, waarin zo’n veertig zorg- en welzijnsinstellingen en scholen samenwerken. Het programma gaat vanaf het nieuwe schooljaar van start. Studenten moeten, nauw samenwerkend met de professionals van de instellingen, de beste zorg zoeken en leveren aan deze burgers.

De mbo-scholen Noorderpoort, Drenthe College, ROC Menso Alting en Alfa-college maken een nieuw onderwijsprogramma ‘healthy aging zorg en welzijn’ voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ze doet dat in overleg met verpleegkunde en sociale studies van de Hanzehogeschool, zodat studenten probleemloos van het mbo naar het hbo kunnen doorstromen.

Zuidersma is blij met de onderwijssubsidie van 585.000 euro voor vier jaar. ,,Het zorgt voor de ontschotting tussen de instellingen’’, zegt ze. ,,En geeft ze een nieuwe impuls om samen te werken. En studenten leren er van.’’ Er komen 50 leernetwerken in Groningen, Drenthe en Noord-Overijssel. Hierin worden alle doelgroepen van gezond ouder worden (healthy ageing) betrokken. Minimaal 2400 studenten zorg- en welzijn krijgen er mee te maken, maar ook studenten sport en bewegen, groen, techniek en cultuur, en duizend burgers, driehonderd praktijkopleiders, managers, bestuurders en onderzoekers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.