Bijzondere vleermuizen fladderen rond Verhildersum in Leens (+video)

Bob Jonge Poerink speurt met zijn infraroodcamera naar vleermuizen bij Verhildersum. Foto Peter Wassing

Rond Verhildersum vliegen de meest bijzondere vleermuizen. Bob Jonge Poerink (54) maakte er een film over. ,,Sommige opnamen hadden deskundigen nog nooit gezien.’’

,,Ja, ja.... daar is er een!’’ Het is schemerig op landgoed Verhildersum in Leens. Bob Jonge Poerink (54) van onderzoeksbureau Ecosensys uit Zuurdijk loopt rond de borg en hoopt vleermuizen te spotten. Hij duurt even maar dan zijn ze er.

,,Dat is een gewone dwergvleermuis. Zo eentje die mensen rond hun eigen woning vaak zien. Kijk, hij vliegt redelijk hoog.’’ Het beestje schiet de bomen in.

Dan is het wachten want Jonge Poerink weet dat er ook watervleermuizen zitten. Die jagen pas als het echt donker is. Dan is het zover. Uit een klein gaatje bij de regenpijp schiet er eentje gelijk laag over het water. ,,Ze vliegen pal boven water om op muggen, motjes en insecten te jagen.’’

Vleermuizen in de kelder

Een paar jaar geleden ontdekte ‘Verhildersum’ dat er vleermuizen in de kelder overwinterden. Blij waren ze er niet mee want de beestjes piesten, poepten en kwetterden achter het eeuwenoude waardevolle behang.

Toen ze wisten hoe bijzonder de populatie was, zagen ze het als kans en vroegen vleermuisdeskundige en filmmaker Bob Jonge Poerink er een film over te maken. Die is sinds deze maand in de borg te zien.

In Verhildersum zitten onder meer gewone en ruige dwergvleermuizen, laatvliegers, baard- en watervleermuizen. Dat er een van de grootste kolonies watervleermuizen van Nederland zit, bijna honderd stuks, is vooral te danken aan de oude lindebomen die langs de oprijlaan staan, zegt Jonge Poerink. Daar zitten oude spechtennesten en holtes waarin ze kunnen jongen.

loading  

 

Watervleermuizen, hun naam zegt het al, hebben water nodig om te jagen. ,,Dit gebied is ideaal. Ze trekken over de maren tot het Lauwersmeer aan toe. Ze vliegen zo tien kilometer. Als je bij de sluis in Zoutkamp gaat zitten, zie je tientallen voorbij komen.’’

Uren en uren filmopnames

De filmopnamen die Jonge Poerink maakte zijn zeer bijzonder. Hij plaatste infraroodcamera’s op strategische plekken in de kelder, bij de gracht en bij bomen. Om de kolonies niet te verstoren liet hij de camera’s lopen zonder dat hij er bij was.

Uren en uren film keek hij af. Soms moesten opnamen opnieuw omdat een vleermuis op de lens had gepiest en er niks meer te zien was. Het lukte hem watervleermuizen te filmen die door een piepklein gaatje naar buiten kruipen.

Je ziet ze met tientallen rond de boom zwermen waar ze jongen krijgen. In het spechtenhol zitten ze met bijna honderd stuks warm tegen elkaar aan en zogen ze hun jongen.

Hij slaagde er zelfs in twee parende ruige dwergvleermuizen te filmen. ,,Ik liet dat een Duitse expert zien, die vroeg of hij de beelden mocht gebruiken op een congres in Israël. Dat hadden ze nog nooit gezien. Uniek in de wereld.’’

loading

Tapdansen

Bob Jonge Poerink staat met zijn infraroodcamera bij de borg. Het is donker en er is geen vleermuis meer te zien. Maar als hij door zijn camera kijkt, scheren er toch tientallen over het water.

In zijn hand heeft hij een batdetector om hun geluid te horen. Hij hoort een soort ‘tapdansen’. Hij luistert gefascineerd. ,,Hoor, een laatvlieger!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video