Binnenkant van beroemd 'torentje van Spiek' staat in de steigers (buitenkant volgt in de zomer)

Stichting Oude Groninger Kerken geeft 'torentje van Spiek' een opknapbeurt. Foto: Duncan Wijting

Beroemd is ‘ie, de kerktoren van Spijk. Maar wie dichterbij staat, ziet dat de Andreaskerk en de toren betere tijden hebben gekend. De broodnodige restauratie is deze maand begonnen.

‘Het torentje van Spiek’, zong zanger Ede Staal in zijn lied Mien Hogelaand. Maar als Staal de kerk nu zou zien? Lekkage, aangetast en ingerot houtwerk, scheuren in het metselwerk en aardbevingsschade: kerk, torentje en zelfs kerkeiland zijn toe aan een flinke opknapbeurt.

Begin deze maand zijn de werkzaamheden aan het interieur van de kerk begonnen. In het voorjaar worden de steigers rondom kerk en toren geplaatst voor het buitenwerk. Eind dit jaar wordt de restauratie afgerond. De gracht is inmiddels aangepakt en gebaggerd. Voor het kerkeiland worden nog plannen gemaakt.

loading

Blauw dak blijft blauw

Ooit, lang geleden, stond er een andere kerk op de wierde van Spijk. Een brand verwoestte het bouwwerk. Alleen de muren bleven overeind. In 1676 werd de kerk herbouwd en in 1902 werd de dakruiter vervangen door de huidige herkenbare toren waar Ede Staal over zong. Het pand kwam in 2014 in handen van Stichting Oude Groninger Kerken.

Het dak van de toren blijft waarschijnlijk blauw. De stichting doet tijdens de werkzaamheden onderzoek naar de originele kleuren. Mogelijk zijn de kerk en toren veel bonter geweest dan dat ze er nu bij staan. Als dat het geval is, krijgt het bouwwerk weer de originele kleur. De stichting roept mensen op zich te melden als zij oude kleurenfoto’s hebben van het pand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu