Het bezoek aan de Groningse binnenstad blijft hard teruglopen. In 2019 zakte het aantal bezoekers aan het stadscentrum 15 procent weg naar 20,5 miljoen. In 2012 waren dat er nog 26,7 miljoen.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau BRO naar de stand van zaken in de Groningse middenstand. Het bureau bracht in opdracht van de gemeente Groningen in kaart waar bedreigingen en nieuwe toekomstkansen liggen voor de detailhandel in de binnenstad en de rest van de gemeente.

Shoppers uit Stad en regio komen minder, toeristen juist iets meer

Daarbij signaleert BRO vooral voor de binnenstad verder terreinverlies. Met name de Stadjers zelf blijven vaker weg. Zij zijn weliswaar nog altijd veruit de grootste groep binnenstadsbezoekers, goed voor ruim 60 procent van het totaal. Maar dat aandeel lag een jaar geleden nog 10 procent hoger.

Daar staat tegenover dat dagjesmensen en toeristen Groningen steeds beter weten te vinden. Ook uit het buitenland en dan vooral uit Duitsland. Die groep is inmiddels goed voor bijna 30 procent van het totale bezoek. Daarmee overvleugelen ze inmiddels bezoekers uit de regio rondom de stad: die lieten het de afgelopen jaren wat afweten en tekenen voor nog maar 13 procent van het totaal.

Gasten trekken royaler de portemonnee in binnenstad

Daar valt voor de stad volgens BRO nog een wereld te winnen want Groningen blijft met afstand de provincie die de minste toeristen trekt. Die doelgroep is ook aantrekkelijk omdat ze veruit het meeste geld spendeert in de stad. Vooral toeristen die hier meerdere dagen blijven, geven hier per persoon bijna 60 euro uit, het dubbele van de gemiddelde besteding.

Bezoekers waarderen de stad gemiddeld met een 8. Vooral het winkelaanbod en de kwaliteit daarvan scoort hoog, evenals de sfeer en gezelligheid van de horeca. Wel missen bezoekers vestigingen van aansprekende grotere ketens, zoals inmiddels verdwenen warenhuizen als de Bijenkorf of V&D maar onder meer ook koffieketen Starbucks of Lush-cosmeticashops.

Geen paniek: ‘Mensen shoppen minder vaak maar wel gerichter’

De doorzettende daling van het binnenstadsbezoek komt niet als een verrassing voor Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club (GCC). Tegenover het teruglopend aantal bezoekers staat een groei van de gemiddelde besteding. ,,Mensen shoppen minder vaak, maar wel gerichter en maken er een uitstapje van in het weekend met ook theater, film of restaurant. Per saldo blijf het redelijk in balans. Er is geen reden tot paniek.’’

Wel is het BRO-onderzoek volgens Bos een aansporing om nog sterker in te zetten op een combinatie van winkelen met wonen en werken. Hij wijst op nieuwe winkel-, horeca- en woonprojecten als Merckt en Mercado of de ombouw van de voormalige V&D tot een complex met een Jumbo-super, een La Place-restaurant en flexkantoren op de verdieping.

Meer wonen is optie voor straten waar bloedarmoede dreigt

,,Dat kan een optie zijn om straten levendig te houden waar ‘bloedarmoede’ in het winkelbestand dreigt’’, zegt Bos. De opmars van webshoppen, aanhoudend hoge huurprijzen en ook de coronacrisis zullen dat proces volgens hem versnellen. Om scherper zicht te krijgen op de stand van zaken begint de GCC deze week een eigen enquête naar de toekomstverwachtingen in de Oosterstraat en Zwanestraat.

BRO heeft niet specifiek onderzocht welke impact de pandemie heeft op de Groningse horeca en detailhandel. Op basis van landelijk onderzoek voorspelt het bureau wel toenemende faillissementen en bedrijfsbeëindigingen, vooral in de kleding- en schoenenbranche en ook de horeca. Dorps- en wijkwinkelcentra in Groningen en regiokernen elders in de provincie, hebben volgens BRO minder last van de crisis omdat zij meer gericht zijn op de dagelijks boodschappen. Supermarkten hebben hun omzetten alleen maar zien stijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen