Vrouwe Justitia

Undercoveragent koopt voor 1200 euro aan bitcoins, Groninger ondernemer beticht van witwassen

Vrouwe Justitia Rob Zijlstra

Tegen een 31-jarige man uit Groningen is een werkstraf van 80 uur en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist wegens witwassen. De man had in zijn winkel in de binnenstad van Groningen een bitcoinautomaat waarmee volgens het Openbaar Ministerie (OM) crimineel geld werd witgewassen.

Bitcoinautomaten zijn niet verboden. Wel strafbaar is iemand helpen bij het witwassen van zwart of crimineel geld. De verdachte wist of had kunnen weten, aldus de officier van justitie, dat de automaat in zijn winkel was bedoeld voor witwassen. Ook zou hij klanten adviezen hebben gegeven. Dat maakt hem medeplichtig.

De man zegt dat hij begin 2018 werd benaderd door een persoon met de vraag of hij een automaat in zijn winkel wilde plaatsen. Zijn verdienste: minimaal 250 euro per maand. De verdachte verklaarde dat hij tot dat moment nauwelijks wist wat bitcoins waren.

Kosten transacties opmerkelijk hoog

De politie begon een onderzoek naar de (enige) bitcoinautomaat in Groningen. Wat was opgevallen: de kosten die voor transacties in rekening werden gebracht. Die bedroegen 5 tot 15 procent. Bij reguliere banken bedroegen de kosten maximaal 1 procent.

Volgens de officier van justitie is er maar één reden om gebruik te maken van de ‘dure’ automaat in de winkel van de verdachte: anoniem crimineel geld witwassen. Uit meerdere onderzoeken zou ook zijn gebleken dat criminelen uit de hennepwereld gebruik maakten van de automaat.

Politie zette undercoveragent in

De verdachte zegt dat hij te goeder trouw handelde. Met de automaat in zijn zaak hoopte hij wat extra klanten aan te trekken.

Om zicht te krijgen op de gang van zaken in de winkel zette de politie een undercoveragent in. Een agente kocht voor 1200 euro bitcoins en kon dat, op verzoek, anoniem doen. De regel was destijds dat bij transacties van boven de 1000 euro legitimatie was vereist. De undercover kreeg het advies, aldus de officier van justitie, om de transactie in twee delen op te splitsen. Dan werd er niets geregistreerd.

Onderzoek politie niet rechtmatig

Advocaat Iris Djordjevic pleitte voor vrijspraak. Er is geen toestemming gevraagd voor de inzet van een undercoveragent en ook niet voor een pseudokoop. Het onderzoek is daarmee volgens de raadsvrouw niet rechtmatig. Komt bij, aldus de advocaat, dat de verdachte geen weet had van het witwassen.

Volgens de advocaat beschouwde de verdachte de automaat in zijn zaak zoals er ook pinautomaten in supermarkten staan. Hij bemoeide zich niet met de transacties. Waren er vragen dan belde hij het bedrijf dat de automaat had geplaatst. ,,Hij was niet de bitcoinhandelaar.’’

Inval en eigenaren gearresteerd

Bij het bedrijf dat de automaat leverde, gevestigd in Amsterdam, is afgelopen najaar een inval geweest. De eigenaren zijn gearresteerd. Alle automaten zijn in beslag genomen. Op dit moment staan er geen bitcoinautomaten in Noord-Nederland. Anders dan in 2018 is nu een bankvergunning vereist voor het exploiteren van dergelijke automaten. De winkel van de verdachte is vorig jaar dichtgegaan.

De rechtbank doet op 9 februari uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu