Blauwestad: gedoe met ‘poppetjes’

Een directe poging van de PvdA in Provinciale Staten om gedeputeerde Henk Staghouwer een toontje lager te laten zingen in Blauwestad, is mislukt.

Een meerderheid in Provinciale Staten stemde woensdag tijdens een ingelaste vergadering tegen een PvdA-motie die SP-gedeputeerde Eikenaar een steviger positie zou geven in Blauwestad.

Volgens de PvdA in Provinciale Staten moet Eikenaar ‘meer in de spits spelen’. ,,We willen hem meer ruimte geven en ondersteunen bij het sluiten van een akkoord over woningbouw in Blauwestad en compenserende maatregelen voor omliggende gemeenten’’, aldus Statenlid Romke Visser (PvdA).

Zijn partij heeft meer vertrouwen in Eikenaar dan in portefeuillehouder Staghouwer (Christenunie). Eerstgenoemde wordt beter in staat geacht afspraken te maken waar Oost-Groninger gemeenten zich in kunnen vinden. ,,Er moet met een geloofwaardige portefeuillehouder worden onderhandeld’’, aldus Visser. Het gepraat over de positie van ‘de poppetjes’, zoals de SP het noemde, vloeit voort uit politieke commotie over een bouwplan van in eerste instantie 36 woningen van bouwbedrijf Geveke in het woon- en watergebied Blauwestad.

Oost-Groninger gemeenten beschouwen huizen in die prijsklasse als concurrerend voor de omliggende woningmarkt en in strijd met gemaakte afspraken. Eikenaar had grote moeite met het bouwplan in Blauwestad en eiste in ieder geval compensatie voor de buurgemeenten.

Staghouwer denkt daar anders over. Hij wil Oost-Groningen helpen met het oplossen van bijvoorbeeld krimpproblemen, maar de regio compenseren voor woningbouw in Blauwestad is volgens hem niet nodig. Van stevige concurrentie en kannibalisme op de regionale woningmarkt is wat hem betreft geen sprake. Van de 128 belangstellenden die zich bij Geveke hebben gemeld, zijn 43 afkomstig uit de gemeente Oldambt en 16 uit de rest van Oost-Groningen.

Meer dan de helft (69) van de potentiële kopers woont elders in het Noorden en in de rest van het land. Staghouwer is blij met de interesse van deze kopers. Hij is bereid met een regeling voor Oost-Groninger gemeenten te komen, maar die mag dan beslist niet worden gezien als compensatie voor Blauwestad.

Illustratie: Geveke Bouw

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.