Blijven ze staan of moeten ze weg? Rechter beslist deze week over bomen langs Hunzeboord in Groningen

Weijtmans Boomrooierij uit Brabant fileert de bomen langs de Hunzeboord met telescoopkranen. Foto: Duncan Wijting

De Groningse rechtbank velt zo snel mogelijk een oordeel over het plan van de gemeente om enkele honderden bomen te kappen langs de Hunzeboord. Naar verwachting wordt nog deze week duidelijk of de kap mag doorgaan.

Dat stelt de rechtbank na een bezwaarzitting over de bomen, die maandagmorgen plaatsvond.

De zaak is aangespannen door de Stichting Bomenridders, die het niet eens zijn met de voorgenomen kap van 180 populieren en 99 andere bomen tussen de Hunzeboord en de Ulgersmaweg. De gemeente wil de bomen vellen en vervangen omdat ze gevaarlijk zijn; met name de oude populieren hebben veel last van takbreuk.

Volgens de Bomenridders kan dat probleem ook met ingrijpend snoeien worden opgelost. Ze hebben de rechtbank verzocht om zelf op locatie poolshoogte te komen nemen. ,,Zo krijg je een beter beeld van de situatie’’, verklaart hun raadsman Peter Mendelts.

Rechter: op locatie kijken niet nodig

De rechter gaat overigens niet op het verzoek in. ,,Hij vond het in dit geval niet direct nodig, omdat op basis van de stukken en de zitting alles al wel duidelijk is’’, zegt Mendelts.

Vanwege de veiligheidssituatie is er haast bij de zaak, benadrukte de gemeente Groningen. De rechtbank belooft daar rekening mee te houden. Naar verwachting is er eind deze of begin volgende week een uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen