Het beeld van Groningen: Blik op een prik

Dr. H.W. Assies (1921-1997), een ervaren schoolarts en hoofd van de Groninger jeugdgezondheidsdienst, zet een prik. Foto: Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: vaccinaties.

Wegkijken is meer iets voor mensen die zelf een ‘prik’ krijgen. Als de naald in het mollige armpje van je baby verdwijnt, wil je toch even controleren of alles goed gaat. De gezichtsuitdrukking van de vrouw lijkt het midden te houden tussen lichte bezorgdheid om het welzijn van de baby en een glimlach voor de fotograaf. Babylief schreeuwt moord en brand. Alle reden voor als ze je onverwacht inspuiten met een cocktail die je moet behoeden voor maar liefst vier serieuze ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio, beter bekend als DKTP.

Sinds de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma in 1957 zijn hele generaties kinderen ingeënt tegen deze infectieziekten. Dat gebeurt op het consultatiebureau, maar ook, zoals hier eind jaren zeventig, bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Onze baby is er in goede handen bij de dr. H.W. Assies (1921-1997), een ervaren schoolarts en hoofd van de Groninger jeugdgezondheidsdienst. Ruim veertig jaar later is vaccineren weer volop actueel. Een massale welgeplaatste ‘prik’ lijkt de enige manier om de coronacrisis te stoppen. Wegkijken heeft geen enkele zin.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu