Bloemen voor de paus gaan nu naar ziekenhuizen in Noord-Nederland: maandag bloemenzee voor de zorg

Bloemisten en kwekerijen uit heel Nederland sluiten zich aan bij de actie #omdatjijzorgtbrengikbloemen. Deze actie roept kwekerijen en bloemisten op om het zorgpersoneel te belonen met een boeket. Zelfs bloemen die bestemd waren voor de paus in Rome, gaan naar het Noorden.

Bloemist Hans Zijlstra uit Groningen brengt maandag veertig boeketten langs bij het Martini Ziekenhuis in Groningen. ,,Mijn schoonzusje werkt op de spoedeisende hulp. Zij vertelt verhalen over hoe druk het is in het ziekenhuis, en hoe dat gaat met corona. Dus toen ik hoorde over de actie, wist ik gelijk dat ik iets wilde doen voor het Martini Ziekenhuis.”

Bloemen weggooien

Yolanda van der Lugt, een kwekersvrouw uit Zuid-Holland, is de bedenker van de actie. ,,Door het coronavirus worden er weinig bloemen verkocht. Veel kwekers gooien de bloemen daarom weg. Dat had ik dat ook kunnen doen, maar ik wil me inzetten voor de hele keten.”

Door de bloemen te doneren aan de bloemisten, zorgen de kwekers ervoor dat hun klanten blijven bestaan. Zelf verdienen ze er niets aan. ,,Het belangrijkste is dat onze klanten, de bloemisten, er straks nog zijn,” vertelt van der Lugt. ,,Want zonder onze klanten kunnen de kwekers ook niet bestaan.”

Bloemen voor het Martini Ziekenhuis

Zijlstra maakt samen met zijn collega’s veertig boeketten. De boeketten worden mooi ingepakt, met een kaartje erbij. ,,Maandag breng ik de boeketten naar het ziekenhuis. Daar geef ik ze over aan de manager. Vanwege de veiligheid kan ik natuurlijk niet zelf de boeketten bij al het personeel bezorgen. Daar zorgt het Martini Ziekenhuis zelf voor.”

Van der Lugt hoopt de dag voor alle medewerkers even te kunnen breken. ,,Het zorgpersoneel staat aan de frontlinie van de strijd tegen het coronavirus. We willen met deze actie een glimlach op hun gezicht toveren.”

Zorgpersoneel een hart onder de riem steken

Ze kwam via online boodschappen van bloemenkwekers op het idee. ,,Overal verschijnen filmpjes van bloemen die in containers verdwijnen, die worden weggegooid. Dat is zonde. We verdienen er niets aan, maar we maken met deze actie het zorgpersoneel blij en we helpen de bloemisten. Dat vind ik het belangrijkste.”

Ze roept alle kwekerijen en bloemisten op om mee te doen met de actie, die bestaat uit twee stappen. De kwekers geven de bloemen weg aan de bloemisten, die er vervolgens boeketten van maken en deze weer doorgeven aan zorgpersoneel. De bloemisten mogen zelf weten aan wie of aan welk initiatief ze de boeketten doneren.

Ziekenhuizen en verzorgingstehuizen

Uit de oproep van de kwekersvrouw zijn al meerdere initiatieven ontsproten. Bloemisten brengen bloemen bij meerdere ziekenhuizen. Of ze maken een groot bloemstuk bij een verzorgingstehuis, zodat alle patiënten vanuit hun huis kunnen kijken naar het maakproces en het eindresultaat.

,,Ik word de hele dag gebeld door mensen die willen meedoen, of die ideeën hebben. De telefoon staat roodgloeiend,” vertelt ze. ,,Ik hoop dat we na de crisis met zijn allen hierop terugkijken en denken ‘het was verschrikkelijk, maar we gaan door.’ Dat we dan aan elkaar blijven denken en eens een bloemetje gaan kopen bij de bloemist om de hoek.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.