Hoe zet je een mobiele toonbank in elkaar? Werkt de pinautomaat buiten? Voor bloemisten was het vanmorgen even spannend om toch weer open te gaan. Maar ze waren vooral blij dat het mocht.

La Bouquetterie in de Steentilstraat in Groningen is gewend om de stoep als etalage te gebruiken, maar normaal staat de kassa helemaal achterin de winkel en dat mag niet meer. Klanten moeten buiten blijven als ze de bloemen ophalen.

Eigenaar René Julsing zorgde snel voor een alternatieve toonbank op straat mét goed werkende pinautomaat. ,,Jammer dat niemand naar binnen mag en kan zien wat we allemaal in huis hebben, maar gelukkig kunnen we op deze manier nog wel veel mensen een plezier doen.’’ Ook de bakker, de slager, sportstudio en de fietsenreparateur in de straat zijn nog open.

Kraam voor de deur

Volgens locatiedirecteur Thomas Bugel van RoyalFlora Holland, de bloemenveiling in Eelde, proberen bloemenzaken in het Noorden op allerlei manieren de verkoop door te laten gaan. ,,Ze zijn massaal bezig om een webshop te beginnen, als ze die nog niet hadden, of regelen verkoop via Facebook. Maar een kraam voor de deur mag nu ook. Daar kunnen mensen nog gewoon een bloemetje kopen.’’

Bugel merkte maandag op de veiling grote angst voor de sluiting met de rest van de detailhandel. ,,We zijn ontzettend opgelucht dat onze sector als essentieel wordt gezien en bloemisten de winkels zelfs fysiek naar buiten kunnen verplaatsen. Hopelijk laten ze zien dat het op deze manier veilig kan en mogen ze dat na Kerst blijven doen.’’

Omzet veiling Eelde neemt toe, landelijk flinke daling

Een deel van de bloemenhandel, de veiling incluis, bleef dit jaar goed overeind. De veiling van Eelde verwacht zelfs een omzetgroei van circa 5 procent, van 28,5 naar 30 miljoen euro. ,,Veel mensen hebben behoefte aan bloemen om de wereld in elk geval thuis een beetje op te fleuren en steken andere mensen een hart onder de riem met een bloemetje. Particuliere consumenten hebben het omzetverlies door het niet meer inrichten van bedrijven, kantoren, restaurants, evenementen en beurzen goedgemaakt’’, zegt Bugel.

Maar de groei is wel uitzonderlijk. Landelijk liep het met de bloemenveiling helemaal niet goed omdat het buitenland op slot ging en de export, waar met name kwekers van afhankelijk zijn, eind maart begin april stilviel. ,,De andere veilingen van RoyalFlora Holland in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg moeten het grotendeels van de expert hebben en kregen in die tijd te maken met een grote omzetdip. Wij bedienen vanuit Eelde zo’n 40 Duitse klanten, met name in het grensgebied tot Hamburg. Daar is het nog even spannend. We kregen deze week veel annuleringen omdat er sprake leek van een volledige lockdown , maar nu hanteren verschillende Bondslanden eigen regels en lijken onze Duitse klanten ook fysiek en online open te blijven.

Digitaal in- en nu ook verkopen

Binnen de veiling werd de handel dit jaar digitaal ingericht. ,,Dat heeft ons geen windeieren gelegd. Het was vooral voor de winkeliers wel een drastische verandering. De bloemen staan niet meer onder hun neus, maar blijven in de koelcel. Handelaren bieden op een foto die bij binnenkomst van elke kar met bloemen wordt gemaakt. Dat doen ze met hun laptop vanuit huis of vanaf de veiling. En nu moeten ze na de digitalisering van de inkoop ook de verkoop veranderen.’’

Julsing heeft dat voor zijn zaak al gedaan door zich aan te sluiten bij de landelijke keten Topbloemen en met Facebook. Mede daardoor had hij voor Moederdag een stoet aan bestelwagens nodig om alles op tijd weg te brengen. Ook nu voor kerst stromen de (digitale) bestemmingen binnen. Daarom is het voor hem niet eens zo erg dat er geen klanten binnen mogen. ,,Hebben we opeens alle ruimte om de boeketten voor de bezorger klaar te zetten in de winkel.’’

Vanwege de hectiek en onzekerheid houdt de veiling volgende week geen drie, maar twee (grotere) veildagen in Eelde. ,,Het is voor iedereen lastig omdat niemand weet wat er met prijs en volumes gebeurt.’’ En ondertussen bleef één ding onveranderd: In kersttijd zijn vooral rode en witte bloemen populair, en vliegen met name de amaryllis en de tulp de deur uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen