Blootvoets hardlopen een trend: ‘Ik ben nog nooit in hondenpoep gaan staan’

Nu de 4Mijl met rasse schreden nadert, duiken overal hardlopers op. Een hardlooptrend die langzaam maar zeker voet aan de grond krijgt in het noorden is barefoot running, oftewel: hardlopen op blote voeten.

Soms loopt hij op heel dunne sandalen, soms op blote voeten en soms op gekke teenschoenen. „Dit zijn FiveFinger Running Shoes”, zegt Elzo Hultink (41) uit Assen terwijl hij een soort harde sok met tenen om zijn voet schuift. „Deze zijn alleen ter bescherming van je voeten. Er zit geen demping in.”

Knieproblemen

Hultink is vijf jaar geleden begonnen met barefoot running, hardlopen op blote voeten of op dunne schoenen zonder demping, omdat hij veel last had van knieproblemen. „Als je op blote voeten rent, landt je meer op je voorvoet waardoor je gebruik maakt van je natuurlijke schokdempers. Dat is minder zwaar voor je knieën.”

Sindsdien traint hij met minimalistisch schoeisel of op blote voeten. Hij heeft geen last meer van zijn knieën.

Eikeltjes en steentjes

Heeft hij zich nooit bezeerd? „Ik stap weleens op een eikeltje of op een steentje. Je gaat erop letten tijdens het lopen. Ik heb nooit een snee gehad en ik ben nooit in hondenpoep gaan staan.”

Hultink is inmiddels zo gewend aan het schoenloze leven dat hij zijn voetbekleedsel soms vergeet. „Ik liep in de stad en ik dacht, waarom staart iedereen me aan? Bleek dat ik blootsvoets aan het winkelen was.”

Hij merkt dat deze vorm van hardlopen steeds populairder wordt. „Eerder kreeg ik veel vreemde blikken tijdens het hardlopen. Dat is nu veel minder. Ik kom zelfs mensen tegen die het ook doen.”

Genadeloos afgestraft

Wie nu denkt: goh, ik heb ook knieklachten, weg met die hardloopschoenen! Wees gewaarschuwd: deze manier van hardlopen heb je niet van de een op andere dag onder de knie. „Ik dacht na een kort rondje dat ik meteen 5 kilometer kon lopen op blote voeten”, zegt Hultink.

„Daar werd ik genadeloos voor afgestraft. De volgende dag zaten mijn kuiten zo vast dat ik de trap niet af kon.”

Stressfracturen

„Het kan heel gevaarlijk zijn”, zegt Jan Douma (48) van Steenbok Sport in Groningen. Hij begon eveneens met deze vorm van hardlopen vanwege knieklachten.

„Ik ben de enige die de minimalistische schoenen verkoopt in het noorden. Geen enkel paar gaat de deur uit zonder uitleg”, zegt hij. ,,Mensen kunnen stressfracturen oplopen als ze hun houding niet goed aanpassen.”

Middenvoetsbeentjes

Rob Salomonson uit Lelystad van de Stichting Barefoot Bewegen heeft dit aan den lijve ondervonden. „Ik ben hier elf jaar geleden mee begonnen. Er was nauwelijks iets over bekend. Ik brak twee middenvoetsbeentjes omdat ik te snel wilde.”

In het westen van het land is deze vorm van hardlopen iets bekender. De trend zet volgens Salomonson door naar het noorden. „Dat merk ik onder meer aan de populariteit van de workshops en lezingen die ik over het onderwerp geef.”

Strafrondje

Douma merkt het ook. „We krijgen de voorraad niet op peil. Ze vliegen de winkel uit.” Hij weet dat het er vreemd uitziet wanneer sportievelingen blootvoets of op zo’n teenschoen rennen. „Je moet gewoon schijt hebben aan wat mensen van je denken. Ik geef training op deze schoenen. Als ze me uitlachen laat ik ze een strafrondje lopen. En als ik meedoe aan de 4Mijl komende zondag, dan loop ik op deze schoenen.”

Hultink doet niet mee aan de 4Mijl. „Te kort en te massaal.” Hij loopt voornamelijk marathons en ultratrails. En ja, dat doet hij meestal op dunne schoenen. Heeft hij nog poezelige voetjes? „Ja hoor. Eigenlijk is dit een goedkope scrubbehandeling.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.