Blues Tour heeft zich in zeven jaar waargemaakt

Blues Tour heeft zich in zeven jaar waargemaakt

Het vraagt jaarlijks de nodige inspanning en creativiteit om bands te vinden die de Blues Tour Groningen muzikale inhoud willen geven. Toch is het de organisatoren weer gelukt.

Het vraagt jaarlijks de nodige inspanning en creativiteit om bands te vinden die de Blues Tour Groningen muzikale inhoud willen geven. Toch is het de organisatoren weer gelukt.

Dertien bluesbands komen de laatste zaterdag van deze maand naar de binnenstad van Groningen om hun bluesmuziek te laten horen. Het festival speelt zich af in dertien cafés die allen een eigen muziekstijl voor het voerlicht brengen. Duizenden bluesliefhebbers uit Stad en Ommeland komen op de muzikale wandeling af die zich tussen half tien 's avonds en één uur 's nachts afspeelt.

Blues leeft

,,We hebben dit jaar, de achtste editie al weer, twee mutaties. The Dog's Bollocks en de Chaplin's Pub zijn afgehaakt, maar we hebben twee mooie locaties ter vervanging kunnen vinden. Café Sociëteit De Sleutel aan de Noorderhaven en café De Kachel op zijn nieuwe plek in de Zwanestraat. Deze twee nieuwelingen zijn op loopafstand van de andere podia te bezoeken.''

Joris van Berkel noemt het opvallend dat opnieuw dertien bedrijven zich achter het initiatief, dat hij samen met Wim Angerman, organiseert hebben geschaard. De interesse bevestigt hem in het idee dat bluesmuziek nog steeds populair is bij muziekliefhebbers in de leeftijd van 18 tot 80 jaar.

Na het vertrek van Entzinger schaarde Joris van Berkel zich naast Angerman. De afspraken tussen beide mannen zijn duidelijk. Angerman zorgt voor de muzikale invulling, omdat hij een enorme kennis van de bluesmuziek en de bands heeft. Hij heeft de nodige ervaring van programmering van bands en weet bij elke band een passend café te vinden.

loading

Op loopstand in de binnenstad

Van Berkel heeft vooral de organisatie, de bouw van de website en overige facilitaire aangelegenheden naar zich toegetrokken. Daarnaast is hij een kenner van de stedelijke horeca. Hij beheert de website horecagroningen.nl en was de initiator en uitgever van de jongste editie van het Groninger Kroegenboek.

De jaarlijkse bluestour Groningen was acht jaar geleden bedoeld om vooral in de Ellebogenbuurt wat leven in de brouwerij te brengen. ,,Gaandeweg hebben zich meer cafés aangesloten en is het gebied waarbinnen wordt gespeeld uitgebreid. We hanteren één voorwaarde, het moet in de binnenstad zijn en alles op loopafstand'', zegt Van Berkel. De ervaring leert overigens dat veel bezoekers hun keuze maken en op een vaste stek blijven hangen. Hoe slechter het weer hoe minder de luisteraars aan de wandel gaan.

Dankzij sponsoren en de medewerking van de horecabedrijven kan het bluesfestival kosteloos aan de liefhebbers worden aangeboden. Na de eerste jaren, de eerste editie telde in 2009 vijf bands en cafés, kreeg het festival zo waar landelijke bekendheid en lokt zelfs bluesliefhebbers uit het westen en zuiden van het land en Noord-Duitsland naar Groningen. Van Berkel en Angerman hebben ook dit jaar Fietstaxi Yvette gestrikt om vermoeide luisteraars van locatie naar locatie te rijden.

menu