Bodemdaling kost 2,6 miljoen in 2015

De Commissie Bodemdaling heeft in 2015 ruim 2,6 miljoen euro besteed aan preventieve maatregelen als gevolg van bodemdaling door gaswinning in de provincie Groningen.

Dat staat in een onlangs verschenen jaarverslag. De Commissie Bodemdaling beoordeelt welke maatregelen noodzakelijk zijn om effecten als gevolg van bodemdaling te voorkomen en bekijkt welke kosten in aanmerking komen voor vergoeding.

In 2015 zijn 24 verzoeken om schadevergoeding ontvangen. De 2,6 miljoen is volgens de commissie vooral besteed aan de bouw van een gemaal en sluis bij Usquert en aan de exploitatie van 16 bodemdalingsobjecten.

Daarmee worden vooral gemalen en enkel stuwen bedoeld die de waterstand op het goede niveau moeten houden. ,,De kosten houden niet op op het moment dat maatregelen zijn genomen’’, laat Peter van Bergen namens de commissie weten. Hij laat weten dat het gaat om onder meer kosten die gepaard gaan met het draaiende houden van gemalen, de inzet van menskracht en onderhoudskosten.

Een ander deel van het in 2015 uitgekeerde bedrag is besteed aan onderzoek en het voorbereiden en uitvoeren van bodemdalingsmaatregelen in opdracht van de Groninger waterschappen.

De Commissie Bodemdaling komt voort uit overeenkomsten die in 1983 zijn gesloten tussen de provincie Groningen en de NAM en het Rijk en de NAM. Sinds 1984 is 206 miljoen euro uitgekeerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.