Boen overleeft debat Business Case, maar wekt woede gebiedsregisseurs

Wethouder Francis Boen van Stadskanaal heeft het debat over de Business Case overleefd, maar wel de woede van de twee gebiedsregisseurs gewekt.

Die gebiedsregisseurs zijn Gerard Kremer en Bert Middel. Ze zijn door de provincie aangesteld. Ze moeten er op toe zien dat de door de Oost-Groninger gemeenten gemaakte afspraken over de werkvoorzieningschappen Wedeka en Synergon worden uitgevoerd.

De regisseurs presenteerden onlangs een toekomstplan voor de schappen, de Business Case. Boen ondertekende dat als Wedeka-voorzitter. Kort daarna echter uitte hij als PvdA-wethouder van Stadskanaal bedenkingen tegen datzelfde plan. Hij zei niets te zien in een door de regisseurs gewenste bestuurscommissie boven de schappen.

Motie van wantrouwen

In een marathonvergadering van de Stadskanaalster gemeenteraad van maandag op dinsdag zei de meerderheid van die raad ook die bestuurscommissie niet te willen. De Business Case werd zo‘afgeschoten’. Maar het ging tijdens de vergadering ook om de positie van Boen. Vooral de oppositiepartijen eisten een verklaring voor diens ‘zwalkend’ gedrag.

Boen zei dat hij het plan onder grote tijdsdruk had ondertekend. ,,En dat was fout, dat had ik niet moeten doen’’, zei hij. Hij wist op dat moment namelijk dat er ‘hobbels’ in het plan zaten waar zijn collega-gemeentebestuurders en ook hijzelf zich niet in konden vinden.

Boen verbindt consequenties aan zijn fout. Hij praat binnen het college van B en W te binnenkort over een ‘herverdeling van taken’. Met andere woorden: hij stopt vrijwel zeker als Wedeka-voorzitter. De oppositiepartijen stelden zich niet tevreden hiermee en kwamen met een motie van afkeuring. Die haalde geen meerderheid, waardoor Boen wethouder kan blijven.

Woedend

Gebiedsregisseur Gerard Kremer reageerde dinsdagochtend woedend. ,,Ik ben diep teleurgesteld in wethouder Boen. Eerst zegt hij ja tegen de Business Case, enkele dagen komt hij met bedenkingen.’’

Wat het ‘nee’ van de Stadskanaalster gemeenteraad tegen de Business Case betekent voor dat toekomstplan, kon Kremer nog niet zeggen. ,,De raad van Veendam besluit er volgende week over en dat debat wachten we af.’'

Kremer en Middel eisten eerder dat de Business Case onverkort door alle gemeenten moet worden aangenomen. Pas dan willen ze het naar staatssecretaris Jetta Klijnsma sturen. Die keert dan vermoedelijk enkele miljoenen uit voor de uitvoering ervan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.