Boerderij Harkstede verwoest door felle brand

Een boerderij aan de Hamweg in Harkstede is dinsdagavond volledig uitgebrand.

De brand begon door onbekende oorzaak in de schuur, en sloeg over naar de woning. Beide kunnen als verloren worden beschouwd.

De melding van de brand kwam rond 18.50 uur binnen bij het brandweerkorps in Harkstede. In eerste instantie leek het alleen te gaan om de schuur, maar bij aankomst van de spuitgasten bleek het vuur zich razendsnel ontwikkeld te hebben. De schuur stond op dat moment al in lichterlaaie en het vuur dreigde over te slaan naar de boerderij. Toen ook de brandweerkorpsen uit Slochteren en Groningen ter plaatse waren, sloegen de vlammen inmiddels uit het woonhuis.

Bij de brand was sprake van hevige rookontwikkeling. De wind stond de goede kant op waardoor overlast voor omwonenden beperkt bleef. Het sein brand meester werd rond 20.30 uur gegeven. Het blussen werd bemoeilijkt doordat de muren van de boerderij op instorten stonden. Om de laatste vuurhaarden te kunnen doven werden de muren met een mobiele hoogwerker omver gehaald.

Volgens brandweerwoordvoerder Matthijs Noordhoff is het gissen naar de oorzaken: ,,We konden niet naar binnen, dus daar is nog niets over te zeggen." Bij de brand is volgens Noordhoff asbest vrijgekomen, maar de asbestdeeltjes zijn alleen op het perceel terechtgekomen.

De twee bewoners zijn in een ambulance behandeld voor ademhalingsproblemen. Ze hoefden niet mee naar het ziekenhuis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.