Boeren brengen 'Westerkwartiervlees’ op de markt

Het proeven van het eerste 'Westerkwartiervlees' met links wethouder Elly Pastoor. Foto: Jan Willem van Vliet

De vorig jaar opgerichte Natuurvleescoöperatie Westerkwartier beleefde vrijdagmiddag een mijlpaal. Slager Nanning van Wijk in Niekerk leverde het eerste ‘Westerkwartiervlees’ af.

Koos Bijlsma

Enkele melkveehouders uit het Westerkwartier brachten twee jaar geleden een aantal stierkalveren in bij de coöperatie om te worden geweid op natuurgrond. Dit gebeurde op grond van onder meer Staatsbosbeheer aan de Bakkerom bij Boerakker en langs de Zuiderweg in Zuidhorn.

Daar graasden ze al die tijd tussen de weidevogels. De dieren stonden in de winter op stal waar ze werden gevoerd met gras, hooi en kuilvoer dat boeren uit de regio leverden.

Slachten in Groningen

De eerste runderen zijn onlangs geslacht bij Kroonvlees in Groningen. De Niekerker slager Van Wijk nam de verdere verwerking, zoals het uitbenen en dergelijke, voor zijn rekening. Vrijdag werd de eerste pakketten van dit vlees gepresenteerd.

Het eerste pakket ‘Westerkwartiervlees’ was voor PvdA-wethouder Elly Pastoor van Economische Zaken. Zij kreeg het uit handen van melkveehouder Kris Posthumus uit Zuidhorn; de eigenaar van het betreffende rund.

Inmiddels nemen vijftien boeren uit het Westerkwartier deel in de nieuwe Natuurvleescoöperatie. Dit jaar brengen de veehouders in totaal veertig runderen in, volgend jaar al tachtig. Consumenten zijn steeds kritischer op de herkomst van voedingsproducten die ze kopen in de winkel.

Afzet

Melkveehouder Alex Datema uit Briltil, betrokken is bij de coöperatie, acht het haalbaar om voldoende afzet te vinden voor dit typische streekproduct.

Directeur Hans Bergsma van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier – ook bij het initiatief betrokken – meldde dat het op termijn de bedoeling is cliënten van zorginstelling De Zijlen uit Tolbert te betrekken bij het beweiden van de runderen.

Op nog wat langere termijn wil de Natuurvleescoöperatie de slacht van de runderen laten plaatsvinden in de toekomstige Food Factory die op bedrijventerrein Leeksterveld in Leek komt. Voor de bouw van de Factory is 7 hectare bedrijfsterrein gereserveerd. Directeur Bergsma van de Gebiedscoöperatie verwacht dat de bouw van het pand in het derde kwartaal van dit jaar begint. De Factory telt in de toekomst rond de tweehonderd arbeidsplaatsen.

Food Factory

Om te beginnen komen in de Food Factory een slachterij, een ‘maaltijdfabriek’ (waar groenten worden verwerkt) en een afvalverwerkingsinstallatie die energie en koolstof produceert. De fabriek gaat complete maaltijden leveren aan zorgcentra en ziekenhuizen en op termijn ook aan restaurants en supermarkten in een straal van 50 kilometer rond de stad Groningen.

De Gebiedscoöperatie betrekt de grondstoffen van graan- en fruittelers en vissers uit het hele Noorden. De initiatiefnemers voeren gesprekken over in totaal veertien productgroepen. Op den duur wordt de Food Factory uitgebreid met onder meer een bakkerij, bierbrouwerij, conservenafdeling en een restaurant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen