Boeren houden heideveld bij Jipsinghuizen open

Het klein heideveld in de bossen bij Jipsinghuizen wordt voortaan ‘open’ gehouden door boeren. Zij laten er hun koeien en schapen grazen.

Het heideveld is van Staatsbosbeheer (SBB). Die organisatie wil het veld graag in de ‘klassieke toestand’, dus schraal houden. Dat vereist dat er voortdurend dieren grazen.

Daarom heeft SBB het veld verpacht aan de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG) verpacht. Daarbij zijn ruim 300 boeren aangesloten die aan agrarisch natuurbeheer doen, bijvoorbeeld door delen van hun akkers in te richten voor vogels.

,,Maar het begrazen van het heideveld past ook bij onze doelstellingen’’, vertelt voorzitter Jan-Willem Kok van de ANOG. ,,Daarom pachten we het veld. Drie leden van ons laten er hun dieren grazen. Die drie leden hebben hun dieren trouwens ook rondlopen in het natuurgebied Breedwisch dat aan het heideveld grenst. We pachten een deel van dat natuurgebied al veel langer. We pachten in totaal in de buurt van Jipsinghuizen nu 112 hectare grond van Staatsbosbeheer.’’

In het gebied Westerwolde, waar Jipsinghuizen ook toe behoort, liggen meer heidevelden. Het grootste ligt bij Ter Borg (foto). Het heeft een oppervlakte van 60 hectare en is daarmee het grootste heideveld van de provincie. SBB is ook eigenaar van dat veld. Het laat ook daar dieren grazen maar dat wordt niet geregeld door de ANOG.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.