Boeren met de trekker naar Den Haag: ‘We eisen 60 miljard’

Boeren uit Groningen gaan donderdag op de tractor naar Den Haag. Daar vindt een hoorzitting plaats over de afhandeling van de aardbevingsschade. Shell, NAM en ExxonMobile worden door Kamerleden gehoord.

De boeren willen dat de schade zo snel mogelijk en zo ruim mogelijk moet worden vergoed. Ze vinden dat Den Haag en andere partijen al veel te lang hebben gewacht met de schade-afwikkeling.

Aanbod Shell veel te laag

,,We nemen geen genoegen met de 12 miljard die Marjan van Loon van de Shell ons in het vooruitzicht stelt. We willen de garantie krijgen dat er een Deltaplan van 60 miljard voor Groningen komt.” Dat zegt medeorganisator Ate Kuipers van de trekkerdemonstratie.

Het bedrag is gebaseerd op vastgestelde schades en op de maatregelen die nodig zijn om alles weer op orde te brengen. ,,De politici moeten dat voor ons uit het vuur slepen. Wij zijn daar om hen te steunen. Voor ons is de maat vol”, zegt Kuipers. Hij hoopt dat vertegenwoordigers van de Shell, de NAM en ExxonMobile zich donderdag langs de tractoren moeten wurmen om bij de hoorzitting te komen.

,,We willen met onze aanwezigheid met de trekkers in Den Haag aantonen dat de afstand Groningen - Den Haag veel korter is dan de afstand Den Haag - Groningen”, vult Berend-Jan Westerdijk, medeorganisator van het tractorprotest, aan. ,,Er zijn zoveel boeren met schade. Er is veel te lang met ons gesold.”

Milieudefensie financiert actie van de boeren

De protestactie is geinitieerd door Annemarie Heite en overgenomen door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond, de Groninger Bodembeweging en Milieudefensie. Deze laatste partij draagt de kosten voor het vervoer naar Den Haag.

,,Er zijn veel boeren die wel wat moeite hebben met Milieudefensie, maar misschien komen we door deze actie ader tot elkaar en kunnen straks onze onderlinge meningsverschillen bespreken”, suggereert Westerdijk.

Westerdijk zegt dat het protest een ad hoc karakter kent. Er zijn nu tien diepladers beschikbaar die elk drie tot vier trekkers kunnen vervoeren. Westerdijk hoopt dat veel meer boeren meedoen aan het protest. ,,Ik zou willen dat er 100 diepladers naar Den Haag gaan.”

Ook boeren uit andere delen van het land zijn opgeroepen om mee te doen aan de actie. Kuipers meent dat de bereidheid onder collega boeren in andere delen van het land groot is.

Westerdijk zegt dat het om een beschaafd protest gaat. ,,Ik kan niet instaan voor een boer die veel schade heeft en enorm veel problemen heeft om deze vergoed te krijgen. We zijn allemaal Nederlanders en we hebben ons aan de wet te houden.”

De boeren verzamelen zich rond 15 uur op het Malieveld in Den Haag. ,,Het moet een net protest worden”, zegt Kuipers.

Een groep van dertig boeren deed vrijdag 19 januari ook spontaan mee aan de fakkeloptocht in Groningen. Vanuit Loppersum reden ze toen met tractoren naar de stad Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.