Boeren naar Raad van State om waterpeil

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) legt zich niet neer bij een verhoging van het waterpeil in het Lauwersmeer. De boerenbond stapt naar de Raad van State.

De agrariërs vinden de proef waarbij het peil in het Lauwersmeer tijdelijk wordt verhoogd om verruiging van het landschap tegen te gaan, onverantwoord. NAV vreest dat bij die verhoging de afwatering in het Friese achterland, dat toch al een hoog waterpeil kent, te wensen over laat.

Volgens de vakbond zullen bij peilverhoging landbouwers in de wijde omgeving last hebben van vernatting. Met als gevolg dat zij met name in het voorjaar later het land op kunnen en tijd verliezen.

De boeren wijzen verder op het toenemende aantal plaatselijke stortbuien, die moeilijker te voorspellen zijn dan periodes van gestage neerslag. ,,Een snelle reactie op die stortbuien is onmogelijk omdat er bij een peilverhoging geen buffercapactiteit meer is in het Lauwersmeer.’’

Bij de Raad van State zal worden betoogd dat er ook verzilting optreedt. Verschillende akkerbouwgewassen zullen daar onder lijden, aldus NAV. Zorgen zijn er oover de risico’s en de afhandeling van schade. De Staat wil niet aansprakelijk zijn bij wateroverlast door gebrekkige afstroom of te hoog peil.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.