Boete voor verjagen vleermuizen van tafel

Boete voor verjagen vleermuizen is van tafel

De boete van ruim twee ton voor het verstoren van vleermuizen bij de oude steenfabriek in Wirdum is door tussenkomst van de rechter helemaal van tafel.

De boete van ruim twee ton voor het verstoren van vleermuizen bij de oude steenfabriek in Wirdum is door tussenkomst van de rechter helemaal van tafel.

De familie Liewes, eigenaar van het complex, is opgelucht. ,,De boete was natuurlijk buitensporig hoog'', aldus Willem Liewes van het gelijknamige staalconstructiebedrijf in Wirdum.

Het ministerie van Economische Zaken, die de boete had opgelegd wegens vernielingen aan de steenoven waar al jaren beschermde vleermuizen overwinteren, had het bedrag in april al teruggebracht tot een tiende: 20.000 euro. Omdat slechts een deel en niet een hele muur was vernield.

Liewes vocht ook dit bedrag aan. Volgens hem is een stuk muur per ongeluk vernield en een tweede deel spontaan ingestort. ,,Dat wat nog over is van deze muur staat ook op instorten. Levensgevaarlijk.''

De rechter stelt Liewes in het gelijk. Op last van de gemeente is een schoorsteen verwijderd omdat die op instorten stond. Verder zijn alle opruimwerkzaamheden gedaan in overleg met het ministerie en is volgens de rechter niet aangetoond dat Liewes met opzet zaken op het oude fabriekterrein heeft vernield. ,,Een mooie en terechte uitspraak'', reageert Fred Kappelhof, advocaat van de familie Liewes.

Lange tijd huisden krakers op het oude fabrieksterrein. De ondernemer en zijn kinderen kochten Rusthoven begin 2013 met de bedoeling er woningen en een paardenbedrijf te vestigen. De vleermuizenwerkgroep Groningen greep alles aan om dat tegen te houden.

De plannen waren lange tijd onzeker gezien de torenhoge boete die zoon Simon boven het hoofd hing, eigenaar van het stuk grond met de voormalige ringoven.

,,Nu alle ellende achter de rug is kunnen we verder met het uitwerken van onze plannen'', aldus Willem Liewes.

Tekst: Ina Reitzema
Foto: Pepijn van den Broeke

menu