In elkaar geknutselde steekkarren en boodschappentassen op wieltjes. De bezoekers van de Groninger bloemetjesmarkt weten hoe ze planten moeten vervoeren.

Lente

De marktkoopmannen op de bloemetjesmarkt hebben hun kelen van tevoren goed gesmeerd. ,,Vijftig tulpen voor 6 euro! Twee pakken voor een tientje!’’ De lucht is grijs en het is fris, maar door de gekleurde bloemen en planten die de markt op Goede Vrijdag sieren voelt het toch als lente.

Sommige mensen zijn van plan grote aankopen te doen en die aankopen worden op inventieve manieren vervoerd. Drie vrouwen slepen een luxe bolderkar gevuld met roze buitenplanten over de markt. Om de beurt nemen ze het handvat over.

Een draaiorgel speelt een vrolijk deuntje en ook vanuit het bloemendepot klinkt muziek. De markt komt dit jaar langzaam op gang. Rond half 12 beginnen de parkeergarages vol te lopen en komen er meer mensen naar de binnenstad.

Rustiger

De geur van duizenden bloemen mengt zich met die van verse stroopwafels, broodjes hamburger en patat. Op het bordes voor de Albert Heijn in de Korenbeurs genieten mensen van een snelle hap, terwijl ze uitkijken over de Vismarkt. Een moeder en haar dochter houden een complete picknick achter een reclamebord van de supermarkt.

Het is een stuk rustiger dan voorgaande jaren. ,,Komt door het weer’’, zegt Jaap Faassen. Hij staat al ruim dertig jaar met zijn bloemenkraam naast de Korenbeurs en heeft nog nooit een bloemetjesmarkt overgeslagen. ,,Er zijn wel veel Duitsers, maar die komen elk jaar.’’

Publiekstrekker

Een grote publiekstrekker is de truck van ‘bloemenkoning’ Adrianus Saarloos. ,,Deutsch of Nederlands’’, schreeuwt hij door zijn microfoon. Soms bedenkt hij zelf nieuwe woorden: ‘‘Hatsie, datsie, hier en hatsie datsie daar! Nog zo’n dikke hier en vijf euro voor deze!’’

Een Duits stel heeft zelf een karretje in elkaar gesleuteld. Drie gekleurde kratten zijn op een steekkar gestapeld en vastgezet met snelbinders. Zo wordt onder andere een grote groene kamerplant veilig naar de auto gerold.

‘De planten zijn duurder’

Marjolein en Henrieke Middel halen hun aankopen op bij het gratis bloemendepot op de Grote Markt. De zussen hebben een flinke buit bij elkaar gewinkeld. De planten stoppen ze in grote plastic tassen.

,,De schade is zo’n 60 euro’’, vertelt Henrieke. ,,Dat valt nog best mee toch?’’ Ze komen al zo’n tien jaar op de bloemenjaarmarkt, normaal gesproken met hun ouders. Die hadden dit jaar vanwege het weer geen zin. ,,Het is wel een stuk minder druk en de planten zijn duurder’’, vindt Marjolein. Haar zus knikt. ,,Er zijn minder speciale planten, alle kramen lijken op elkaar.’’

Vervoer

Een andere manier om je aankoop te vervoeren is gewoon op je rug. Een oudere man draagt een rugtas waar een grote citroenplant uitsteekt. Even verderop zweven twee boompjes. Het meisje dat de planten draagt is bijna niet te zien.

EHBO-ers van het Rode Kruis staan klaar om mensen te hulp te schieten als dat nodig is. Ze lopen precies op het goede moment bij een verkoopster van cactussen langs. Ze heeft een pleister nodig want een van de prikplanten liet een stekel achter in haar vinger. ,,Het doet al geen pijn meer hoor’’, zegt ze lachend.

’Een extra euro’

In een van de bloemenkramen staat een wel hele jonge verkoper. Het is de 11-jarige Anton Hogendoorn, hij staat in een van de kramen van zijn vader. ,,Ik vind het heel leuk om bloemen te verkopen. De fooien mag ik houden’’, zegt hij. Een briefje van vijf verdwijnt in zijn jaszak. ,,Soms willen mensen veel verschillende dingen en dan gaat het optellen fout.’’ De klanten lijken dik tevreden. Een oudere vrouw zegt tegen hem: ,,Een extra euro voor jou jongeman, omdat je ons zo goed hebt geholpen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen