Bom onder Akkoord van Westerlee

De ziel is uit het Akkoord van Westerlee, nu Veendam en Stadskanaal bedenkingen koesteren tegen het toekomstplan van werkvoorzieningsschappen Synergon en Wedeka.

Dat vindt wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt. Met stijgende verbazing, ingehouden woede en irritatie heeft hij deze week kennis genomen van het standpunt van de twee Veenkoloniale gemeenten. Die lijken volgens hem af te haken, wat betreft het Akkoord van Westerlee. ,,Er ligt een bom onder het akkoord. Zo simpel is het nu.”

Deze week kraakte Swagerman tijdens een vergadering van het algemeen bestuur van Synergon, waarvan hij voorzitter is, harde noten over de opstelling van Veendam en Stadskanaal. Daarbij werd niet alleen over gebrek aan vertrouwen tussen de Oost-Groninger gemeenten gesproken, maar ook over de toekomst van de werkvoorzieningsschappen in Oost-Groningen.

Kernvoorwaarde

Swagerman stelt dat Veendam en Stadskanaal als het ware de stekker uit het Akkoord trekken. ,,Ze vergeten in feite waarom we het Akkoord hebben opgesteld. We doen het toch voor de drieduizend medewerkers van de schappen. Die zijn nu weer in onzekerheid.” Veendam en Stadskanaal voelen niets voor een nieuwe organisatie en willen de schappen gescheiden houden. ,,Terwijl dit een van de kernvoorwaarden was in het Akkoord van Westerlee wordt dit er nu uit gehaald.”

Veendam gaat nog verder en wil geen overkoepelend bestuur en geen gezamenlijke directie. Stadskanaal wijkt enigszins af van Veendam. Deze gemeente wil wel één directeur, maar evenmin een overkoepelend bestuur. ,,Dat kunnen we niet accepteren. We hebben al een compromis voorstel op tafel liggen.”

Fluiten naar miljoenen

Swagerman erkent dat het steeds moeilijker wordt om handen en voeten te geven aan het Akkoord van Westerlee, waar nu al bijna anderhalf jaar aan wordt gewerkt. ,,We wachten eerst maar af wat de provincie en het ministerie van de opstelling van Veendam en Stadskanaal vinden.”

Swagerman vreest dat Oost-Groningen naar de miljoenen euro’s kan fluiten die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar wil stellen om de beide schappen ‘om te bouwen’ tot een organisatie en de trainings - en diagnose centra (TDC) te professionaliseren.

Zomerreces

De opstellers van het advies, waaraan de beide voorzitters en directeuren van de schappen en de gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer hebben gewerkt, lijken die klus voor niets te hebben gedaan. Middel en Kremer hebben al aangegeven te stoppen met hun werk als er ook maar een gemeente niet akkoord gaat. Hun werk lijkt er dus op te zitten. Ze willen niet reageren.

Een woordvoerder van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) laat weten dat na het zomerreces over de uitkomsten wordt gesproken met betrokken partijen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.