Bomen Groningen toch niet allemaal weg

De bouwer van de nieuwe Zuidelijke Ringweg in Groningen kapt vandaag en morgen een deel van de boswal tussen de A28 en het Noord-Willemskanaal, maar een deel blijft voorlopig toch staan. Dat is te danken aan een actie van woonschipbewoners.

Zij hielden de hoveniers en medewerkers van Herepoort maandagmorgen tegen en riepen hen op hun gezond verstand te gebruiken. ,,Begin pas met kappen als zeker is wanneer het werk aan de weg begint’’, zeiden ze.

Met de kapvergunning in de hand maakte Herepoort aanvankelijk duidelijk dat er toch echt gekapt moest worden. Na overleg op het fietspad en telefonisch contact met de achterban rolde er een compromis uit de bus: Herepoort zou kappen tot aan de eerste boot en morgen verder gaan.

In de loop van deze middag liet Aanpak Ring Zuid weten dat de boswal naast de schepen blijft liggen tot de zomer van 2019. Dat stelde de woonschepenbewoners, die steun kregen van de stichting Bomenridders Groningen en de Partij voor de Dieren, gerust. Ze waren bang voor onnodige stof-, licht- en geluidoverlast.

Onduidelijke informatie over werkzaamheden

De bewoners ontdekten vorige week dat ‘hun’ boswal op het talud van de snelweg naar Assen vandaag zou verdwijnen, terwijl de bouw van de ringweg stil ligt. Ze trokken aan de bel en stuurden zondag een brandbrief over de kwestie aan B en W van Groningen.

Volgens de bewoners liet de bouwer vorige week verschillende tekeningen van de ‘definitieve’ situatie zien. In een brief die ze vrijdag kregen, stond dat de aannemer van Rijkswaterstaat alleen vandaag en morgen een deel van de weg mocht afsluiten. De uitstelprocedure zou zo lang duren dat de werkzaamheden in gevaar kwamen.

In werkelijkheid bleek er gistermorgen helemaal geen sprake te zijn van een afzetting van de snelweg. Dat maakte de bewoners, die zich afvroegen over de vergunningen wel geldig waren, des te standvastiger in hun protest.

Groningen: kaalslag voor weg

De werkzaamheden aan de A28 horen bij de bouw van de ringweg. Daarvoor is in Groningen al heel veel groen verdwenen, voordat de werkzaamheden werden stilgelegd. Op sommige plekken, zoals het gazon aan de Maaslaan, is al meermalen gekapt. Het ‘opschot’ stond daar vorige week alweer 4 meter hoog.

De opgetrommelde Bomenridders wijzen er al langer op dat naar hun idee veel te enthousiast bomen worden gekapt zonder dat het echt nodig is. Ze proberen onder meer het kappen van bomen bij de toren van de Der Aa-kerk te voorkomen. Donderdagmiddag is er een hoorzitting over dat plan in het gemeentekantoor op het Europapark.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.