Bomenkap Hunzeboord ligt tijdelijk stil: Stichting Bomenridders stapt naar de rechter

Weijtmans Boomrooierij uit Brabant fileert de bomen langs de Hunzeboord met telescoopkranen. Foto: Duncan Wijting

De kapwerkzaamheden in de Hunzezone in Groningen waren al in volle gang, maar de Stichting Bomenridders doet nog één poging om de rij bomen langs de Hunzeboord te redden. Ze heeft de rechter gevraagd om het kappen stil te leggen.

De gemeente mag in principe doorgaan met de werkzaamheden zolang de rechter nog geen uitspraak gedaan heeft, maar is er toch alvast mee gestopt. ,,We hopen wel dat de rechtbank zo snel mogelijk uitsluitsel geeft, vanwege de oplopende kosten en vooral in verband met de veiligheid’’, zegt woordvoerder Peter Steinfort.

Oude populieren hebben last van takbreuk

Er stonden 279 bomen tussen de Hunzeboord en de Ulgersmaweg, grotendeels populieren die geplant zijn in de jaren ‘60 en ‘70. Door hun ouderdom krijgen ze de laatste jaren steeds meer last van takbreuk: grote takken kunnen spontaan van de boom vallen en zo letsel en schade veroorzaken. Daarom wil de gemeente ze vellen en vervangen door andere bomen.

De Bomenridders zijn maandag in beroep gegaan tegen de kapvergunning. ,,Het is de bedoeling om in goed overleg met de gemeente tot een alternatieve aanpak te komen’’, stelt juridisch adviseur Peter Mendelts van de stichting. ,,Maar als het vellen van de bomen gewoon doorgaat, heeft zo’n alternatief geen zin meer.’’

De stichting heeft daarom ook een zogenaamde voorlopige voorziening gevraagd. Ze wil dat de rechter de kapwerkzaamheden stillegt, totdat er een akkoord is of een uitspraak in de beroepszaak.

‘Grijp in waar het gevaarlijk is, maar behoud de rest van de zone’

Bomenridder Jan Pieter Janse zegt dat de bomenrij ‘intensief bekeken’ is door enkele deskundigen. ,,Deze bomen zijn niet ziek, ze zijn alleen veel te ver uitgegroeid en nauwelijks onderhouden’’, vat hij samen. ,,Een aantal van de bomen is echt gevaarlijk en daar moet worden ingegrepen, de rest van de zone moet intact blijven. Het kappen van alle bomen wijzen wij echt af.’’

Er leven bijna tweehonderd soorten vogels, vleermuizen, insecten en planten in of om de bomen langs de Hunzeboord. Als ze inderdaad allemaal geveld worden, betekent dat volgens de Bomenridders een grote klap voor de biodiversiteit.

Snoei in plaats van kap

De stichting denkt dat in elk geval een deel van de bomen gespaard kan worden door ze te kandelaberen. Daarbij worden de takken een eind teruggesnoeid, maar blijft de stam staan. ,,Dat willen we met de gemeente bespreken. Wij zoeken altijd overleg, maar als er niet geluisterd wordt, moeten we wel naar de rechter’’, zegt Janse.

Edwin Arends van Stadsbeheer heeft grote bedenkingen bij dat voorstel. ,,Kandelaberen is geen duurzame oplossing’’, stelt hij. ,,Een boom wil maar één ding: zoveel mogelijk bladeren maken. Als je alle oude takken terugsnoeit, krijg je een wildgroei aan nieuwe takken die je om de paar jaar weer moet afzagen.’’

‘Wij zijn ook natuurliefhebbers, maar hier is geen andere optie’

Bovendien gaat een gekandelaberde boom gemakkelijk rotten, door de wonden die het snoeien achterlaat. ,,Dat leidt uiteindelijk tot stambreuk’’, zegt Arends. ,,We zijn allemaal natuurliefhebbers, we kappen geen bomen voor de lol, maar hier is echt geen andere optie. We volgen het populierenprotocol van de Wageningen Universiteit en er loopt iedere dag een ecoloog met ons mee, die oplet of we zorgvuldig werken.’’

Na de kap plant de gemeente 127 bomen terug langs de Hunzeboord. Ze komen op grotere afstand van elkaar te staan, zodat ze voldoende ruimte hebben om gezond oud te worden.

menu