Boomfeestdag: maar hebben bomen wel reden voor een feestje? In Groningen is een demonstratie

Hoogwaardigheidsbekleders genoeg vandaag in de provincie Groningen, op Nationale Boomfeestdag. Maar hebben bomen wel reden voor een feestje?

Met een eigen manifestatie in de binnenstad willen Bomenridders Groningen vrijdag duidelijk maken van niet. De plek: het plantsoentje voor de toren van de Der Aa-kerk.

Pro-boommanifestatie

Daar staan bomen en de helft verdwijnt dit jaar bij het herinrichten van het pleintje. Sommige bomenridders snappen dat ook nog wel: de bomen staan er beslist niet allemaal even mooi bij.

Dicht op elkaar, takken in elkaar gegroeid. Sommige bomen hebben maar aan één kant een kruin. Een van de boom heeft al heel lang een groene stip: het teken dat de kettingzaag onderweg is.

En toch is hier vrijdag een pro-boommanifestatie. ,,Want het is ook een plek die duidelijk maakt wat er in Groningen aan de hand is met bomen’’, zegt een woordvoerder van de stichting. ,,Het mes gaat er te gemakkelijk in.’’

Er wordt te snel gekapt

Voorbeelden te over, zeggen ze. En dan gaat het niet alleen om de kaalslag langs de ringweg. ,,Groningen heeft dit jaar al tientallen kapvergunningen afgegeven voor 416 bomen. Wij snappen best dat een boom ook dood gaat en onveilig wordt, dat mensen soms last hebben van een boom.

Maar als één klacht van een omwonende genoeg is om te kappen, klopt er iets niet. Er zijn meer waardevolle bomen gekapt dan zieke essen. En compensatie? Op papier is dat soms geregeld, maar als je probeert uit te zoeken waar en hoe precies, krijg je geen antwoord.’’ De stichting begint om die reden rechtszaken tegen het slopen van tientallen bomen aan de Kempkensberg en de Engelse Kamp.

Luisterend oor

Ze hoopt dat leden van de raadscommissie beheer vanavond een luisterend oor hebben, een expertmeeting organiseren en de voor 2023 aangekondigde evaluatie van de bomenstructuurvisie vervroegen. De tijd is er volgens de stichting rijp voor, gezien het massale verzet tegen het kappen van 106 bomen in de Noorderplantsoenbuurt.

,,Bij woningbouw en nieuwe leidingen kun je ook rekening houden met bomen. En wat denk je van onderhoud? Als dat goed was gebeurd, hadden de bomen op het A-kerkhof er beter bijgestaan.’’

De stad is geen uitzondering, zeggen de Bomenridders. Voorbeeld? De verdwenen kleibossen op het Hogeland. Ze zijn bang dat de boom het slachtoffer is van de toenemende populariteit van biomassa voor zogenaamd groene stroom.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.