Boosheid in de Agaathhof over bouwplan buurman

Nog voor de kopers van de splinternieuwe gezinswoningen zich in de Agaathhof nestelen lopen de emoties hoog op over de bouwplannen van de buurman.

Appartementenkolos

De boosheid richt zich op de bouw van een kolos van vier verdiepingen met twintig appartementen voor starters op de woningmarkt. Een oud pakhuis met huisnummer 9 moet daarvoor wijken. De nieuwbouw staat straks op tien meter van de achtergevel van de vijf woningen. Deze zijgevel zonder raampartijen krijgt een hoogte van 15 meter.

De kopers van deze vijf woningen, gemiddelde koopprijs 300.000 euro, krijgen de steun van twee eigenaren van de woningen die aan de oostzijde van het complex staan en ook dichtbij het appartementencomplex komen te liggen. De woede richt zich vooral de hoogte van het nieuwe complex. De zon en het zicht op de toren van Der Aa-kerk verdwijnt grotendeels achter de vijftien meter hoge, blinde muur.

Vergunning

De gemeente heeft zowel de bouwvergunning als de sloopvergunning voor het oude pakhuis verstrekt. Een van de toekomstige bewoners is Welmoed Nijdam. ,,We hebben onze problemen voorgelegd aan de gemeentelijke commissie die in een hoorzitting onze bezwaren heeft aangehoord. Het probleem is dat de eerste aanvraag voor het complex met twintig appartementen al in 2014 is gedaan en indertijd getoetst aan het toen geldende bestemmingsplan.’’

De gemeente hanteert voor de binnenstad sinds kort een vernieuwd bestemmingsplan waarin de regels voor bouwen aanzienlijk zijn aangescherpt. ,,De aanvraag voor de nieuwbouw viel nagenoeg samen me het moment dat de koopcontracten voor de Agaathhof zijn getekend. Niemand heeft er weet van gehad dat pal naast onze woningen een dergelijk hoog complex met appartementen zou komen.’’

De boze bewoners hebben er op gewezen dat de gemeente publiekelijk het wonen in de binnenstad promoot, ook voor niet-studenten, maar tegelijk plannen toestaat die het woongenot ernstig in de weg zitten. ,,Het is vooral een emotionele discussie en daarin is gen ruimte als de regels strikt worden nageleefd’’, concludeert Welmoed Nijdam.

Het bouwplan is van de firma Villa Forte van zakenman Joshua Camera. Hij heeft de kopers van de Agaathhof laten weten de appartementen niet voor studenten te bouwen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.