Borst bestralen is beter dan weghalen

Vrouwen bij wie een borst is afgezet vanwege kanker, overlijden veel vaker dan vrouwen die een borstsparende operatie ondergaan. Het gaat om een verschil van iets meer dan 20 procent, blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Het onderzoek is uitgevoerd onder alle vrouwen in Nederland die lijden aan borstkanker. In de groep van vrouwen die een borstsparende operatie met bestraling krijgen, is 76,8 procent na 10 jaar nog in leven. Van de patiënten die een borst lieten afzetten, is na dezelfde periode 59,7 procent nog in leven.

Het verschil wordt mogelijk veroorzaakt door de bestralingen, die vrouwen na een borstsparende operatie altijd krijgen. Die behandeling is na amputaties niet standaard. Per individu wordt bekeken of bestraling moet worden toegepast.

Sabine Siesling van de universiteit Twente, die het onderzoek begeleidde, zegt daarover: ,,Het lijkt erop dat de radiotherapie het verschil maakt."

Er moet nog vervolgonderzoek worden gedaan om te kijken of het inderdaad aan de bestraling ligt en of er niet voor moet worden gekozen ook na een amputatie vaker bestralingen in te zetten, om eventuele toekomstige uitzaaiingen tegen te gaan. In sommige gevallen maken vrouwen zelf de keuze voor een amputatie. ,,Dat kan bijvoorbeeld omdat hun thuissituatie het niet toelaat. Radiotherapie is best belastend, het betekent dat je elke dag naar bijvoorbeeld een kliniek toe moet." Dat is moeilijk wanneer iemand kleine kinderen heeft, of een drukke baan.

Siesling ziet in dat haar onderzoek zuur kan zijn voor vrouwen die in het verleden kozen voor een amputatie en die nu horen dat hun overlevingskansen daardoor wellicht tegen vallen. ,,Maar het is dankzij deze vrouwen dat we nu tot nieuwe inzichten zijn gekomen. In de toekomst kan de keuze met behulp van goede voorlichting nog beter worden afgewogen dan nu al gebeurt."

Foto: Een radioloog bekijkt digitale rontgenfoto's in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam. Foto ANP Koen Suyk

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.