Bossina, verfzaak met historie, failliet

Een van de oudste verfzaken van Groningen is failliet. De ondernemer die in 2010 het bedrijf met de naam Bossina overnam, ziet geen toekomst.

Bossina Verf en Behang (anno 1903) prijkt op de gevel van de winkel op de punt van de Pottebakkersrijge en de Westerhavenstraat. De zoon van de naamgever van de zaak woont nog in het bovenhuis, maar heeft sinds 2003 met de dagelijkse bedrijfsvoering niets van doen. Hij is nog wel eigenaar van het winkelpand en meer panden in de omgeving.

Overname

Rudolf Bossina verkocht in 2003 de aandelen in de winkel aan Erik Brouwer die zeven jaar later besloot verder te gaan met enkele Apple-shops. Een van zijn werknemers, Rudolf Wentel, was wel geïnteresseerd en nam de verfzaak in 2010 over.

,,Niet de beste tijd om een eigen bedrijf te beginnen’’, is de conclusie van curator Hans Silvius van De Haan Advocaten en Notarissen. ,,De winkel heeft goede jaren gekend, maar na de overname in 2010 zijn omzet en rendement elk jaar een beetje minder geworden.’’

Specialist

In oorsprong is Bossina een specialist in verf en behang, maar voegde daar lang geleden kunstenaarsbenodigdheden en artikelen voor de grafische sector bij. ,,Een groot deel van de omzet is de laatste jaren naar de grotere bouwmarkten gevloeid. Ook specialistische verf staat tegenwoordig in de schappen van de bouwmarkten’’, zegt Hans Silvius.

De curator heeft besloten de winkel vlakbij de Museumbrug voorlopig open te houden. ,,Misschien dat er nog iemand langskomt die een speciaalzaak als Bossina een uitdaging vindt. En anders blijft de winkel open voor de leegverkoop van de nog aanwezige voorraden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.