De gemeenteraad van Het Hogeland stemt in met een garantstelling voor een lening van maximaal 9 miljoen euro voor het Werelderfgoedcentrum Lauwersoog.

Dat betekent dat de bouw van het centrum door kan gaan. De schep zou eind dit jaar de grond in moeten.

Wel willen raadsleden garanties zodat Het Hogeland financieel geen risico loopt. Zo willen ze dat het Werelderfgoedcentrum (WEC) de lening in vijf jaar aflost. Werft het WEC in deze periode zelf fondsen dan moet ze daarmee de lening afbetalen en mag dat niet in het WEC worden geïnvesteerd. Ook willen ze regelmatig op de hoogte worden gehouden van de financiële gang van zaken bij het centrum.

Honderd procent garantie is er niet

Het WEC heeft een actieve informatieplicht, aldus wethouder Mariëtte de Visser (PvdA). Een honderd procents-garantie dat de gemeente geen risico loopt, is er niet, zegt ze, maar een onafhankelijk ‘gerenommeerd’ adviesbureau concludeerde dat de risico’s beperkt zijn.

(Tekst leest door onder foto)

loading

WEC kost 26 miljoen euro

De bouw van het WEC kost ruim 26 miljoen euro. De provincie Groningen en het Waddenfonds betalen daarvan een kleine 16 miljoen. Het resterende bedrag van 10,5 miljoen moet worden gefinancierd via fondsen.

Het WEC had gehoopt alle gelden voor de bouw al bij elkaar te hebben, maar dat wil nog niet lukken. Banken en andere organisaties durven het risico niet aan om in een gebouw te investeren dat er nog niet staat en dat zich nog moet bewijzen.

Huurders zijn niet bekend

De partijen zijn kritisch maar ook blij dat het WEC er komt. Ze zien het als een trekker van jewelste voor Noord-Groningen en hopen dat er veel (internationale) toeristen naar toe komen.

Maar er zijn ook zorgen. Attje Waal (VVD) vraagt zich af wie allemaal in het pand gaan zitten. ,,De huurders zijn nog niet bekend.’’ Ook maakt ze zich samen met Lokaal Sociaal ongerust over de dubbele pet van de bestuurder die èn directeur is van het WEC èn van het Zeehondencentrum Pieterburen, het centrum dat naar het WEC verhuist.

Stel: WEC gaat failliet

ChristenUnie wil weten wat er gebeurt als het helemaal misloopt met het WEC. ,,Als het WEC failliet gaat, dan heeft de gemeente het hypotheek- en pandrecht’’, aldus wethouder Mariëtte de Visser (PvdA). Het pand is dan van de gemeente die het kan verkopen of er een nieuwe bestemming voor kan zoeken.

Aanvraag NPG-gelden

Het WEC wil ook geld aanvragen bij het NPG, de pot met geld als goedmaker voor de aardbevingsellende. De gemeente moet dat ondersteunen. ,,Als het zover is, leggen we dat verzoek langs dezelfde meetlat als alle andere projecten voor het NPG’’, aldus De Visser. Ze beloofde dat het gat dat in Pieterburen ontstaat bij het vertrek van het Zeehondencentrum ,,passend wordt opgevuld’’.

Unesco Werelderfgoed

Het Werelderfgoedcentrum komt vlakbij de pier naar Schiermonnikoog. In het pand komt onder meer het zeehondencentrum Pieterburen, een expositieruimte, vergader- en onderzoeksruimten, en horeca. Het WEC moet toonaangevend worden in onderzoek, informatieverstrekking en ‘beleving’ van Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Het moet jaarlijks zo’n 120.000 bezoekers trekken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen