Bouw Zuidelijke Ringweg in Groningen ligt nu stil (update)

De bouw van de nieuwe Zuidelijke Ringweg in Groningen ligt vrijwel compleet stil. Aannemer Herepoort is vertrokken van diverse bouwplaatsen waar nog voorbereidingen aan de gang waren.

In de zomer werd duidelijk dat de bouw van de weg drie jaar zou uitlopen. Aanpak Ring Zuid had geen vertrouwen in het bouwplan van de aannemer. Die wilde in een ‘zomerstop’ (tijdelijk geen verkeer op een deel van de ringweg) beginnen met de aanleg van de bouwput voor de verdiepte ligging.

Half afgebouwd viaduct

Herepoort ging na de bouwvak op verschillende plekken door met voorbereidingen, zoals de aanleg van een tijdelijk verkeersplein bij het Julianaplein. De bouwer is daar deze week vertrokken, met achterlating van een half afgebouwd viaduct over de Brailleweg.

Herepoort laat een half afgebouwd viaduct over de Brailleweg achter. Foto: DvhN

Ook bij het Stadspark en op andere plekken langs de ringweg zijn bouwplaatsen afgesloten en mens en materiaal weggehaald. Bouwketen zijn verdwenen of staan achter slot en grendel. Het zal tot het voorjaar duren voordat de werkzaamheden worden hervat. Of dat tot nieuw uitstel van de oplevering leidt, is onduidelijk.

Volgende week meer duidelijkheid

Aanpak Ring Zuid zegt in een reactie op de site dat er een samenwerking blijft met Combinatie Herepoort. ,,Combinatie Herepoort werkt aan een planning waarin wordt bepaald wanneer de grootschaliger werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg starten'', schrijft de organisatie.

Herepoort geeft geen reactie. Volgende week zou er meer duidelijkheid komen. Gedeputeerde Fleur Gräper (D66, voorzitter van de stuurgroep Aanpak Ring Zuid), zei vorige week dat ze nog steeds alle vertrouwen in de aannemer heeft.

Vakbond: 'Zorgen over voortgang'

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de ringweg. ,,Wij horen dat achter de schermen wordt besproken wie aansprakelijk is en hoe het verder moet'', zegt Helga Tienkamp, bestuurder FNV sector bouw regio Noord.

Het is stil rond de ringweg, zegt ze. ,,Voor de rest hoor ik helemaal niets. En dat is geen goed teken. Ik zie het zwaar in.''

Gestopt

Herepoort is onder meer gestopt met de aanleg van de buitentuin van het Paviljoen Ring Zuid aan de Muntinglaan, waar de projectorganisatie informatie over de ringweg laat zien.

Er waren woensdag nog wel werkzaamheden aan het bestaande viaduct boven het Vrijheidsplein (renovatie) en bij de skivijver draaide nog een kraan. In de buurt van de vijver zijn ook andere werkzaamheden aan de gang.

Kop artikel aangepast

De oorspronkelijke kop van dit verhaal luidde: 'Aannemer Herepoort stopt bouw Zuidelijke Ringweg in Groningen'.

Het zou kunnen dat mensen op basis daarvan de conclusie trekken dat de aannemer volledig uit het project stapt. Dat is niet wat werd bedoeld. Bedoeld werd dat het werk van Herepoort op dit moment stil ligt; de werkzaamheden zijn gestopt.

De kop is om verwarring te voorkomen veranderd. Aan de inhoud van het artikel is niets veranderd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.