Bouw kindcentrum Vosholen duurde even en kostte een paar centen, maar nu zijn de kinderen dan ook onderdak

Het kindcentrum Vosholen met zijn markante schoorsteen. Foto: Archief/ Peter Wassing

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. De Theo Thijssenschool is sinds de herfstvakantie onderdak in kindcentrum Vosholen aan de Boomgaard in Hoogezand. Na de kerstvakantie heeft ook de katholieke Sint Antoniusschool haar deel van het gebouw in gebruik genomen.

Dat leidt op de tweede dag van de onderwijsstaking tot wat de vreemde situatie dat de Thijssenschool gesloten is, terwijl op de actiebereidheid op de Antoniusschool een stuk lager ligt en het personeel als gevolg daarvan lesgeeft.

,,We zijn vier organisaties, twee basisscholen, een peuteropvang en een buitenschoolse opvang, onder één dak’’, zegt Nathalie Oldenburger, sinds anderhalf jaar directeur van de Theo Thijssenschool. De peuterspeelzaal is gehuisvest in het vroegere ketelhuis, gemarkeerd door de tot cultureel erfgoed bestempelde fabrieksschoorsteen.

Gangen en leerpleinen

Een school met 320 kinderen, verdeelt over 15 groepen en 28 personeelsleden. De katholieke Sint Antoniusschool is met 350 kinderen net ietsjes groter. Beide scholen worden door een gezamenlijke ruimte verbonden. De Thijssenschool geeft overwegend klassikaal les, terwijl de Antoniusschool ook gangen en leerpleinen voor het lesgeven benut.

Deels noodgedwongen, want beide scholen waren bij de oplevering van het kindcentrum te klein. Reden waarom de Thijssenschool nog vier noodlokalen naast de nagelnieuwe school in gebruik heeft. De verwachting is dat mettertijd het leerlingenaanbod in de wijk Vosholen daalt, reden waarom de gemeente heeft gezegd ‘niet voor leegstand te willen bouwen’.

De Theo Thijssenschool zat aan de Boswijk in Sappemeer. Na de millenniumwisseling, in 2004, werden de eerste noodlokalen aan De Vosholen geplaatst. Deze tijdelijk voorziening bleef met het bijplaatsen van noodlokalen groeien en duurde uiteindelijk z’n 15 jaar.

Ongelukkig gesternte

Maandag is er gelegenheid voor direct omwonenden om het kindcentrum te komen bekijken. Daarvoor werd in 2014 de eerste steen gelegd, maar de bouw kende een ongelukkig gesternte. De aannemer ging failliet en voordat een nieuwe aannemer de school kon afbouwen moest de constructie aardbevingsbestendig worden gemaakt. Het duurde vijf jaar voordat het gebouw kon worden opgeleverd en toen bedroeg de bouwsom het dubbele van de oorspronkelijk begrootte 4,7 miljoen euro.

Maar dan heb je ook wat. Een gebouw waar licht en ruimte de toon zetten. Een speels ontwerp met een aangenaam binnenklimaat. ,,De groepen zeven en acht zitten op de verdieping en hebben toegang via een eigen buitentrap’’, vertelt Oldenburger. ,,Zo houden we de wat grotere kinderen gescheiden van de kleinsten en dat zorgt voor een hoop rust.’’

Verkeersregelaars leiden drukte in goede banen

Twee scholen met bijna 700 kinderen brengen nogal wat verkeer met zich mee. Tussen negen en twee mag er bij de school niet geparkeerd worden in verband met de aanwezigheid van spelende kinderen. Bij het in- en uitgaan van de school leiden verkeersregelaars de drukte in goede banen.

,,Personeel wordt gevraagd om in de omliggende wijken of bij de Kalkwijck te parkeren’’, aldus Oldenburger. ,,Niet ideaal, daar wordt vanuit de buurt ook wel wat over geklaagd, maar het is voor iedereen nieuw en we moeten met elkaar onze draai nog vinden.’’ Er wordt gewerkt aan 20 parkeerplaatsen op de plek waar de noodlokalen voor de Theo Thijssenschool stonden. Maandag kan de ‘de buurt’ tussen 16.00 en 18.00 uur een kijkkje komen nemen in kindcentrum.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu