Bouw tot 24 meter hoogte mag van RvS in Groninger wijk De Meeuwen

De Raad van State heeft toch niet gesleuteld aan de maximale bouwhoogte voor de tussen de Barkmolenstraat en Europaweg geplande woningen, zo blijkt woensdag uit een definitieve uitspraak.

De Raad stemt alsnog in met een maximale bouwhoogte van 24 meter in het bestemmingsplan De Meeuwen-de Brink. Die 24 meter betreft volgens het bestuursrechtscollege slechts een klein deel van het bouwproject, het overgrote deel wordt niet hoger dan 16 meter. Liefst zestig tegenstander hadden moeite met die bouwhoogte.

De woningen worden zo gesitueerd dat omwonenden nauwelijks last van extra schaduw en inkijk (privacy verlies) zullen hebben. Ook de overige bezwaren heeft de Raad weggewuifd.

Minder woningen

Daarmee is ontwikkelaar Vanwonen Vastgoed BV flink geholpen. Die kan het woningbouwplan uitvoeren zoals het voor ogen had. Overigens had Vanwonen Vastgoed zelf de bouwplannen al bijgesteld om omwonenden een eind tegemoet te komen.

Samen met de gemeente Groningen ontwierp de ontwikkelaar een splinternieuw uitwerkingsplan, waarbij het aantal woningen is teruggebracht van 140 naar 82 en de hoogte van 24 naar 16 meter. Daarmee waren de 60 tegenstanders van het oorspronkelijke plan al een stuk blijer mee.

Woontoren past niet bij de wijk

Wel hadden die nog gehoopt dat de Raad alle bebouwing op 16 meter hoogte zou vastpinnen. Maar dat is niet gebeurd. Tibo van Kempen zei namens de omwonenden dat hij waarschijnlijk geen rechtszaak zou hebben aangespannen als direct al duidelijk was dat er alleen grondgebonden woningen komen en geen woontorens van 24 meter hoog.

Dat past volgens Van Kempen niet bij het bestaande woonwijkje rond de Barkmolenstraat. Van Kempen zei dat iedereen een uitbreiding van de wijk intussen wel geaccepteerd heeft, maar het moet wel aansluiten bij wat er al staat. En dat gaat nu gebeuren.

Toch hield de gemeentewoordvoerster van Groningen nog een slag om de arm. Zij vindt de bouwhoogte van 24 meter prima en het maximaal aantal van 140 woningen wil zij liever ook niet uit het plan schrappen. Dat geeft de ontwikkelaar meer flexibiliteit, mocht de huizenmarkt de komende tijd nog ingrijpend wijzigen.

Toch denkt de de ontwikkelaar dat hij, als alles meezit, medio volgend jaar met de bouw kan beginnen. Er komen ook grotere eensgezinswoningen zodat mensen uit kleinere woningen in de wijk kunnen doorstromen. Het nieuwe uitwerkingsplan komt volgende week in de inspraak, aldus de gemeentewoordvoerster. Van Kempen zei dat het overgrote deel van de bezwaarmakers positief op het uitwerkingsplan heeft gereageerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.