Bouw tweede azc in Oldambt is nog onzeker

Het is geen uitgemaakte zaak dat er een tweede asielzoekerscentrum (AZC) voor vijfhonderd vluchtelingen in de gemeente Oldambt komt.

De raad van de gemeente Oldambt houdt zich het recht voor om pas te bepalen als er een tweede azc moet komen, als daarvoor de noodzaak kan worden aangegeven door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Niet bij voorbaat

Op dit moment is de vluchtelingen instroom relatief laag. Dat blijkt ook uit het feit dat in de noodopvang in Beerta slechts tweehonderd vluchtelingen onderdak hebben gevonden, terwijl er ruimte is voor duizend personen.

Een aantal partijen in de raad vindt dat Oldambt zich niet bij voorbaat moet overleveren aan het COA. Oldambt moet, wat de bouw betreft, zelf de regie houden, vindt ChristenUnie fractievoorzitter Gert Jan Bolt. Dat betekent dat er wel gezocht gaat worden naar een tweede locatie voor een azc voor vijfhonderd vluchtelingen, maar dat de raad pas begin volgend jaar besluit of er daadwerkelijk gebouwd moet worden of niet.

In overleg

Burgemeester Pieter Smit beloofde de raad dat het college van burgemeester en wethouders voortdurend in overleg zal gaan met het COA over de noodzaak van de bouw van een tweede azc.

Feit is dat het COA niet bouwt voor leegstand. ,,En wij hebben geen glazen bol, zodat we nu ook niet kunnen aangeven dat de bouw van een tweede azc noodzakelijk is. Dat kunnen we op een later tijdstip bepalen”, meent ook Smit. Hij vindt wel dat Oldambt voortvarend verder moet met het vluchtelingen dossier. ,,Dat houdt in dat we wel op zoek gaan naar een tweede locatie in Oldambt.”

Akkoord

De meerderheid van de raad ging maandagavond akkoord met de bouw van een azc aan de Udesweg voor vijfhonderd vluchtelingen voor een periode van maximaal vijf jaar. Deze komt er overigens pas als de noodopvang in Beerta is opgedoekt. VCP, VVD en Oldambt Aktief stemden tegen een azc aan de Udesweg.

De roep, met name vanuit D66, om drie azc’s voor maximaal driehonderd vluchtelingen te bouwen haalde het niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.