Bouwbedrijf claimt een miljoen van gemeente Groningen

Bouwbedrijf Ecovario uit Meppel eist een miljoen euro van de gemeente Groningen wegens inkomstenderving.

Wethouder Ton Schroor (D66) zei dit woensdagavond tijdens de vergadering van de commissie onderwijs en welzijn.

Ecovario zou de uitbreiding en de nieuwbouw van de noodopvang voor asielzoekers uitvoeren. Zij probeerde begin dit jaar ook voor 1,4 miljoen euro beslag te leggen bij de opdrachtgever: vluchtelingenorganisatie Inlia. Die zou haar financiële afspraken niet nakomen.

De bed-bad-en broodopvang in het voormalige F1-hotel aan de Helsinkiweg heeft dringend behoefte aan extra opvangcapaciteit. De 300 asielzoekers wonen op verschillende plekken in de stad, waaronder een tijdelijke slaapboot. Het betreft zowel uitgeprocedeerde asielzoekers als vluchtelingen die hun procedure niet in een asielzoekerscentrum mogen afwachten.

Uitbreiding noodopvang

Inlia wil een centrale bed-bad-broodopvang op het terrein van het voormalige Formule 1 Hotel aan de Helsinkistraat. Inlia ging aanvankelijk in zee met Ecovario. Dat bedrijf zou de noodopvang met 176 bedden bouwen.

Ecovario eiste van Inlia een garantstelling vooraf van 230.000 euro. Inlia ging hier niet mee akkoord. Inlia en de gemeente Groningen, die de nieuwbouw financierde, vertrouwden het Meppeler bedrijf niet. Het bouwbedrijf daagde Inlia vervolgens voor de rechter. Die oordeelde in het voordeel van Inlia.

Wethouder Ton Schroor (D66) legt de claim naast zich neer en ziet eventuele juridische procedures met vertrouwen tegemoet.

Acht opvanglocaties

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid verwacht dat er nog dit voorjaar een akkoord ligt met de gemeenten die de acht landelijke opvanglocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen. Deze worden gefinancierd door het Rijk. Schroor rekent erop dat de stad een van de opvanglocaties krijgt. Tot die tijd staan de uitbreidingsplannen op een laag pitje.

Voorlopig blijft onduidelijk of de gemeente de bijna vijf miljoen euro die ze tot nu toe in totaal voor het openhouden van de bed-bad-broodopvang in het voormalige F1-hotel betaalt ooit nog van het Rijk terugkrijgt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.