Bouwen op Woldringlocatie Stad gaat door

De bouw van 400 appartementen voor jongeren op de Woldringlocatie aan de Friesestraatweg in Groningen gaat door. Een meerderheid van de Groninger gemeenteraad stemde er woensdagmiddag mee in.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) moest zich een behoorlijke lading kritiek laten welgevallen.

De Groninger raad is op zich blij met plannen voor goede jongerenhuisvesting. Dat verlicht de druk op de Groninger kamermarkt en misstanden die daarmee annex zijn. Daarnaast is het Reitdiepgebied (waar de Woldringlocatie ligt) jaren geleden al aangewezen als een locatie waar jongerenhuisvesting plaats zou moeten vinden.

De plannen op het terrein van de voormalige meubelfabrfiek van Woldring stuiten echter op veel bezwaren van bewoners. Die vrezen veel overlast en zijn bang dat ze hun privacy kwijtraken. Ze vinden dat de gemeente te weinig oor voor hen heeft gehad.

Dat vinden veel raadsfracties ook. ,,De bewoners van de Perseusstraat en Voermanstraat zijn onvoldoende gehoord’’, zei CDA’er Herman Pieter Ubbens. ,,Het proces dat aan dit immense plan vooraf is gegaan, is ver onder de maat’’, voegde Amrut Sijbolts (Stadspartij) toe. Ook collegepartijen VVD en D66 denken dat overleg met bewoners beter kan.

Volgens wethouder Van der Schaaf past het plan aan de Friesestraatweg in het beleid dat binnen de gemeente is afgesproken. ,,Maar het is wel een groot plan met veel woningen en een hoogte van 50 meter. Er zal echter in de toekomst vaker worden gebouwd in de bestaande stad en dat zal vaak tot weerstand leiden.’’

Van der Schaaf zei begrip te hebben voor de zorgen van omwonenden aan de Friesestraatweg. Hij vindt dat het tijd is meer inzicht te geven in de actuele stand van zaken rond bouwen in de Reitdiepzone. ,,We hebben alle reden dat eens goed op een rij te zetten.’’ Een motie die de wethouder opriep dat te doen, werd raadsbreed gesteund. Het plan om te bouwen op de Woldringlocatie kreeg uiteindelijk steun van de collegepartijen en Student&Stad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.