Bouwproject Esperantostraat is race tegen de klok

De omgeving van de Esperantostraat in de Oosterpoort verandert de komende week in een grote bouwput. Foto Corné Sparidaens

De Esperantostraat verandert dit weekend in een grote bouwput. Bouwvakkers treffen er voorbereidingen voor de ombouw van de Zuidelijke Ringweg.

Voor de direct omwonenden van de straat en spoorwegovergang in de Oosterpoort levert dit overlast op, omdat er 24 uur per dag gewerkt wordt en het gebied ‘hermetisch is afgesloten’. Er rijden geen treinen en de buurt is gesloten voor alle verkeer. Op maandag 14 augustus moet de operatie zijn afgerond.

Geluidsoverlast

Met name aanstaande zondagochtend zal er veel geluidsoverlast zijn, verwacht Bert Kramer, omgevingsmanager van aannemer Combinatie Herepoort. Dan wordt, onder de spoorlijn, een damwand voor een nieuw aan te leggen fietstunnel de grond in geboord. Het spoor wordt daarvoor tijdelijk verwijderd.

De rest van de week worden in de omgeving van de Esperantostraat leidingen en buizen ondergronds omgelegd. Daarnaast worden er op de plek van de huidige ringweg de komende week voorbereidingen getroffen om de nieuwe weg onder de grond te laten lopen. Tientallen palen worden 22 meter diep de grond in geslagen. Tot slot wordt er ter hoogte van de kruising van de Duinkerkenstraat en de Helperzoom nog gewerkt aan de nieuw aan te leggen verkeerstunnel aldaar.

Omvangrijke klus

Een omvangrijke klus, die, omdat het treinverkeer er ook door getroffen wordt, minutieus gepland is. Dat zorgt voor spanning, aldus Kramer. „De trein gaat 14 augustus om 04.00 uur gewoon weer rijden. Dan móeten wij de rails er weer in hebben liggen. De NS gaat echt niet op ons wachten, hoor.”

Gedupeerde treinreizigers kunnen de komende week met de bus van Groningen CS naar hun bestemmingen reizen. Buurtbewoners kunnen met vragen terecht in de bouwkeet vlak naast de spoorwegovergang.

menu