Bouwput Boterdiep vanaf volgend jaar ‘entree van de stad'

Wie volgend jaar over het Boterdiep in de stad Groningen rijdt, zal het niet meer herkennen. De straat wordt drastisch veranderd. De bouwwerkzaamheden nemen tien maanden in beslag

Het kan geen Stadjer zijn ontgaan: het Boterdiep wordt aangepakt. De straat krijgt een nieuw uiterlijk en een nieuwe bestemming. Bussen worden tien maanden lang omgeleid via de Nieuwe Boteringestraat. Automobilisten en fietsers mogen maar één richting op rijden.

Drukke busroute

De straat zal een drukke busroute worden. Waar eerder alleen de bussen vanaf de Grote Markt over het Boterdiep reden, zullen over een jaar ook de bussen naar het centrum door de straat rijden. De ondergrond van het wegdek moet hiervoor verstevigd worden en de bochten die de bussen gaan nemen ruimer opgezet. ,,Om dit goed te doen, pakken we eerst de riolering aan. Die is al vijftig jaar oud en we willen voorkomen dat we straks een nieuwe weg aanleggen en deze binnen een korte tijd moeten openbreken om de riolering te vervangen'', legt projectleider André Feitsma van de gemeente Groningen uit.

In de nieuwe planning van het openbaar vervoer rijden de bussen via een andere route het Boterdiep op. Naast het huidige fietspad Kolendrift wordt een busbaan aangelegd, die de Bloemsingel met het Boterdiep verbindt. De verschillende containers langs het pad met ondernemingen als een kinderdagverblijf, espressobar en galerie gaan op termijn weer weg. Aan de kop van de busbaan tegenover het Infoversum komt een nieuw busstation. Bezoekers en werknemers van het UMCG kunnen hier op- en afstappen. ,,Wanneer de nieuwe busroute in gebruik wordt genomen, ligt aan de oplevering van dit busstation. Wij zorgen ervoor dat het Boterdiep en de Kolendrift op 1 maart 2016 klaar zijn. Daar zal het niet aan liggen.''

Toegankelijker en aantrekkelijker

De verbouwingen zijn er op gericht van het Boterdiep en het Ebbingekwartier een toegankelijker en aantrekkelijker gebied te maken. Dat ging niet zonder slag of stoot: de gemeente had al een ontwerp laten maken, maar ondernemers in de buurt waren het er niet mee eens. ,,Ze kwamen met een eigen ontwerp en dat is het uiteindelijk geworden'', zegt Feitsma trots.

Een in het oog springend onderdeel is de handelskade, die aan het vroegere, met water gevulde Boterdiep doet denken. Het is een brede stoep met een industrieel uiterlijk. Die zal het huidige trottoir en de oostelijke rijbaan beslaan. ,,Buurtbewoners kunnen hier straks barbecueën en lokale ondernemers kunnen er kraampjes neerzetten en markten houden'', zegt Feitsma.

Parkeergarage

De parkeergarage van het Boterdiep krijgt een opkikker. Een derde ingang, ten zuiden van de Kolendrift, moet de garage toegankelijker maken. Meer dan de helft van de parkeerplaatsen op het Boterdiep verdwijnt. ,,We gaan van 130 naar 50 parkeerplaatsen. Als het in de straat vol is, kunnen bezoekers in de garage parkeren.'' De toegang vanaf het Boterdiep naar het centrum wordt duidelijker. De Korenstraat krijgt een wandel- en fietskarakter en verbindt het Boterdiep met de Nieuwe Ebbingestraat. ,,Dit moet een logische route worden. Wanneer mensen hun auto hebben geparkeerd in de garage, zien ze in een oogopslag hoe ze naar het centrum kunnen lopen'', zegt Feitsma.

De projectleider verwacht dat The Student Hotel, dat nu gebouwd wordt, veel bedrijvigheid met zich meebrengt. Het hotel krijgt tien verdiepingen met in totaal 365 kamers. Het wordt 30 meter hoog en omvat het gehele gebied tussen de Kolendrift tot en met de nieuwe ingang van de parkeergarage. Buitenlandse studenten die een semester in Groningen komen studeren, kunnen voor die periode een kamer huren.

Op de begane grond komen verschillende voorzieningen waarvan studenten en omwonenden gebruik kunnen maken: onder meer een espressobar, een restaurant, een sportruimte en een wasserette.

Twee fases

De werkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd. Nu wordt het zuidelijke deel van het Boterdiep, van de Boteringesingel tot de Korenstraat, verbouwd. Dit gedeelte is naar verwachting in september klaar. Daarna volgt het noordelijk deel van het Boterdiep. ,,Het is even puzzelen met de verbouwingen. We moeten ook rekening houden met andere projecten in de straat. De bouw van The Student Hotel, het verbouwen van huizen, de vergroting van de Albert Heijn aan de Nieuwe Ebbingestraat.''

Het Boterdiep is nu nog een grote bouwput, maar over een jaar moet het ‘de entree van de stad' zijn.

Foto's DvhN/Jacobine Melis. De nieuwe rioolbuizen liggen al klaar op het Boterdiep. De funderingen van The Student Hotel liggen in de grond. Het Boterdiep op de schop. De huidige stoep en rijbaan vormen later de handelskade.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.