Bovenburen Primark stappen naar rechter

Bewoners van de appartementen boven het winkelcentrum Westerhaven stappen naar de rechter. Zij willen schadevergoeding voor langdurige bouwherrie.

De bewoners hoopten via een minnelijke schikking tot een vergelijk te komen met Bouwinvest Dutch Residential Fund, maar de verhuurder van de 24 appartementen geeft geen krimp. De verhuurder wil niet verder gaan dan een compensatie ter grootte van anderhalve keer de kale huurprijs. ,,Reden voor ons om de verhuurder te dagvaarden in een procedure die naar verwachting eind deze maand gaat beginnen. We willen een uitspraak van de rechter over onze eisen’’, zegt Jurjen Fröling.

Langdurige hinder

De kern van de procedure is de langdurige hinder die de verbouwing van een groot deel van het winkelcentrum Westerhaven veroorzaakte. De sloop van betonnen muren en vloeren met pneumatische apparatuur was nodig om ruimte te scheppen voor de komst van het modeconcern Primark. ,,Het lawaai van de vroege ochtend tot de late avond en soms in de weekeinden heeft meer dan een jaar geduurd.’’

Een aantal keren heeft de verhuurder kleine compensaties voor het ongemak gegeven, maar in de ogen van de huurders volstrekt onvoldoende. Op grond van jurisprudentie en artikelen in het Burgerlijk Wetboek denken de huurders zeker de helft van de huur over een periode van tien maanden te kunnen vorderen. Fröling is samen met zijn buurman de procedure begonnen.

,,Een aantal huurders wacht af en voegt zich eventueel later in de kwestie. Er zijn ook huurders die eerder tweeënhalve maand kale huur hebben geïncasseerd en een verklaring van totale kwijting hebben getekend. Onze rechtsbijstandsverzekeraars DAS en Arag hebben de kwestie bekeken en concluderen dat wij een goede kans van slagen hebben. Zij steunen ons in de gang naar de rechter’’, zegt Fröling.

Geen commentaar

Verhuurder Bouwinvest houdt over het geschil met de huurders de kaken stijf op elkaar. Woordvoerder Iris Gelten gaf al eerder te kennen over het geschil met de huurders in Groningen niet via de media te communiceren.

Fröling heeft zich gestoord aan wat hij noemt de vileine opmerking van de kant van de verhuurder dat niet zij, maar de eigenaar van het pand verantwoordelijk is voor de verbouwing en de ernstige hinder. De eigenaar van de appartementen en de winkels is een zusterbedrijf van de verhuurder, Bouwinvest Real Estate. De gemiddelde kale huurprijs van de 24 appartementen boven de Primark bedraagt 1000 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.