Boze Groningers weggesleept bij NAM-locatie in Sappemeer

Een groep van twaalf boze Groningers bezette woensdagmiddag de NAM-locatie in Sappemeer. Ze klommen over hekken en toonden op het terrein een spandoek met de tekst 'Samen gas terug'.

Gehuld in witte pakken en zwarte laarzen stonden de actievoerders ‘s middags op het terrein van de NAM. Ze maakten een statement richting de Tweede Kamer die vorige week met het gaswinningsplan van minister Kamp akkoord ging.

,,Ze willen jaarlijks hier 24 miljard kuub gas gaan winnen. Dat is gewoon te veel”, aldus Marcel Drenth (55), een van de demonstranten. De Delfzijlster is dag en nacht met de bevingsproblematiek bezig. ,,Ik heb in dertig jaar tijd alles opgebouwd. Nu is mijn huis is onverkoopbaar, ik heb voor meer dan 20.000 euro schade."

De actievoerders werkten samen met Milieudefensie. ,,Groningers zijn na de debatten opnieuw teleurgesteld", aldus Marlijn Dingshoff van Milieudefensie. ,,We laten ons niet zomaar buitenspel zetten."

Foto: Liselotte Schuren

Statement

Drenth wilde met de andere demonstranten een statement maken richting de Tweede Kamer. ,,Jongens, het is mooi geweest. Tot nu toe was ik van de vredelievende acties, maar je wordt bijna gedwongen om nu verder te gaan."

Linda Houwen (53) uit Groningen wil ook haar stem laten horen. "De NAM weet al zo lang dat gaswinning aardbevingen veroorzaakt, pas als het mis gaat, doen ze iets. Maar alsnog is dat niet genoeg. "

Veiligheid

NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar heeft begrip voor de Groningers. ,,In Nederland heeft iedereen recht om te demonstreren en zijn stem te laten horen." Wel maakt hij zich zorgen over de plek waar de demonstranten actievoeren.

"Het is een industrieterrein waar gas wordt gewonnen. Het is gevaarlijk om daar zomaar rond te lopen. Dat hebben we ook aan de mensen van Milieudefensie te kennen gegeven. Ook hebben we contact opgenomen met de politie." Of de demonstratie effect heeft op het gasbesluit weet Van Rootselaar niet. ,,Dat is aan de minister."

Politie grijpt in

Na twee uur beëindigde de politie de actie. De demonstranten weigerden het terrein zelf te verlaten en werder weggesleept door agenten. Niemand werd gearresteerd.

Aardbeving veroorzaken

Milieudefensie organiseert zaterdagmiddag ook een protest bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen. De demonstranten gaan dan allemaal tegelijk springen, ,,om zo een aardbeving te veroorzaken en de NAM te laten voelen wat veel Groningers al jaren meemaken."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.