Boze ouders verwijten O2G2 sluiting school

Ouders in Beijum nemen schoolbestuur O2G2 de aangekondigde sluiting van basisschool De Expeditie zeer kwalijk. Het bestuur zegt geen andere keuze te hebben.

Een overval, noemt vader Andries Knol het besluit om per augustus 2016 de deuren van de fusieschool op slot te doen. ,,Het is een schande hoe ze met de kinderen omgaan. Niet zij staan centraal, maar statistieken, opbrengsten, rendement.”

Overwachte brief

Vorige week kregen alle ouders van de 121 leerlingen een brief in de bus. Of zij twee dagen later op school willen komen, omdat het scholenbestuur ze wil bijpraten over recente ontwikkelingen. Het nieuws: de komende jaren halveert naar verwachting het aantal leerlingen, dus er zit niks anders op dan de school te sluiten.

De mededeling komt onverwacht en hakt er in. ,,Echt een overval”, herhaalt Knol, die een zoon in groep zeven heeft. Na volgende zomer begint de jongen aan zijn derde basisschool. Knol betreurt de manier waarop O2G2 met De Expeditie omgaat, een piepjonge school die in 2013 in allerijl verrees uit een fusie met openbare basisschool De Droefmat en montessorischool De Dijk. Na een moeizaam begin en twee onrustige jaren zijn het onderwijs en de sfeer nu dik in orde, stellen zowel het bestuur en de onderwijsinspectie als Knol.

,,En dan is daar ineens zo'n informatieavond met een Powerpointpresentatie, waarop allerlei cijfers voorbijkomen. Je hoort ze niet over kinderen.”

Knol staat niet alleen in zijn kritiek. Ook op wijkwebsite Beijumnieuws zijn de reacties kwaad, en droef. ‘O2G2 doet er goed aan om excuses aan de ouders, de leerkrachten, aan de schoolkinderen en aan de wijk aan te bieden', schrijft Kees Huizenga. ‘Een bedrijfskundig (geen onderwijskundig advies!) van het organisatieadviesbureau is blindelings opgevolgd.'

Geen alternatief

Woordvoerster Joyce Dekker van O2G2 zegt de boosheid te begrijpen. ,,Het is jammer en een verdrietig besluit. Maar we hebben geen alternatief.” Een verklaring voor het teruglopende leerlingenaantal heeft Dekker niet, al beaamt ze dat de fusie een lastige start kende.

Het verwijt dat O2G2 niet zou handelen in belang van het kind, weerspreekt ze. ,,Het is ook niet goed voor de sociale ontwikkeling van een kind als groepen steeds kleiner worden. Met deze instroomcijfers kunnen we de school niet in stand houden.”

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.