Bram Baptist uit Meeden schreef een jeugdboek over verzetsstrijder Klaas Nieboer uit Foxhol: Soldaat van het Noorden , voor kinderen vanaf 12 jaar.

Klaas Nieboer is 16 jaar wanneer zijn vader Cornelis Nieboer op 9 juli 1941 in Hoogezand wordt opgepakt voor het illegaal slachten van vee. ,,Het verhaal van Soldaat van het Noorden is deels waargebeurd’’, aldus Baptist (Appingedam, 1982). De geschiedenisleraar aan het Carmelcollege in Emmen schrijft naast historische jeugdboeken korte verhalen voor volwassenen. ,,Het is wat ikzelf noem: historische fictie. Een kapstok van feiten, ingekleurd met fictie.’’

Melden voor Arbeidseinsatz

Klaas Nieboer werd geboren op 14 augustus 1925 en zat op de Mulo, toen zijn vader door de Duitsers werd opgepakt. ,,Als Klaas de geschiedenisleraar op school uitscheldt voor vuile NSB’er, wordt hij van school gestuurd’’, aldus Baptist.

Nieboer gaat werken bij de fabriek van Scholten in Foxhol, maar duikt onder wanneer hij zich moet melden voor de Arbeidseinsatz. Op zijn onderduikadres komt hij in contact met het Drentse verzet.

Briefje met belangrijke opdracht

In het boek van Bram Baptist vindt Klaas Nieboer, na van school te zijn gestuurd, onder zijn kussen een briefje van zijn vader met een belangrijke opdracht. ,,In hun verzetsgroep zit een verrader. Klaas moet hem zo snel mogelijk opsporen en uitschakelen, voordat er nog meer leden worden opgepakt. Geen eenvoudige opdracht, want wie kun je vertrouwen en wie niet?’’

Baptist brengt in zijn boek Nieboer in contact met Meint Veninga. ,,De huidige bakkerij Meijer aan de Meint Veningastraat is een locatie in het boek. Bakker Veninga verborg in de Tweede Wereldoorlog onderduikers en werd bij een inval in zijn bakkerij doodgeschoten.’’

Nieboer werd opgepakt bij een actie van het Drentse verzet en kwam om het leven in Kamp Vught, acht dagen na zijn negentiende verjaardag. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Meerweg in Foxhol, waar Nieboer woonde, omgedoopt tot Klaas Nieboerweg.

Online presentatie

Soldaat van het Noorden wordt vrijdag 7 mei (20.00 uur) gepresenteerd. Dat gebeurt online vanuit Bakkerij Meijer aan de Meint Veningastraat in Hoogezand. Jolanda Klunder interviewt Baptist en er is een quiz waarmee een exemplaar van het boek te winnen valt. De livestream is via Zoom te volgen middels een link op de website www.brambaptist.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen