De vermeende brandstichter Patrick T. (27) die vandaag weer wordt voorgeleid, is uren na het begin van de brand bij vleeskuikenbedrijf De Groot in Kiel-Windeweer in de buurt gesignaleerd.

Van pyromanen is bekend dat ze graag naar hun eigen branden kijken. Zijn advocaat Sierd Roosjen ontkent niet dat zijn cliënt in de buurt is gebleven, maar verwerpt de suggestie van pyromanie. ,,Ik heb geen enkele aanwijzing dat hij een pyromaan zou zijn. Hij was onbekend bij de politie. Pyromanen beginnen vaak al jong met het stichten van branden.’‘ Mogelijk is de man in het veld in slaap gevallen.

Geen motief

De verdachte uit Hoogezand bekende eerder al dat hij de brand, waarbij 100.000 vleeskuikens omkwamen, heeft aangestoken. Een motief heeft hij niet, zegt zijn advocaat Roosjen.

De man wordt woensdag weer voorgeleid voor de rechtbank. De kans is groot dat zijn voorarrest wordt verlengd. De zitting is niet openbaar.

Ramptoerist herkende vermeende brandstichter

De grote vraag is nog steeds: Waarom? T. en de eigenaren van het bedrijf aan de Vossenburg kennen elkaar niet. De man was die nacht op het schuurfeest in Zuidlaarderveen en onder invloed van drank en drugs. De feestlocatie en het afgelegen bedrijfsterrein van De Groot zijn slechts van elkaar gescheiden door een groot veld met hennep.

Een ramptoerist die zondagochtend bij de brand ging kijken zag een man lopen die hij later herkende als de vermeende brandstichter.

Geen fascinatie voor vuur

Beelden van beveiligingscamera’s van het bedrijf, met daarop de verdachte duidelijk in beeld, circuleerden daags na de brand op social media. Te zien is hoe de indringer aan afgesloten deuren morrelt en uiteindelijk brand sticht in een geparkeerde auto in een open gedeelte van een schuur. Het vuur sloeg over naar een tweede kuikenstal.

Patrick T. gaf zichzelf vier dagen na de brand aan. Wat heeft hem bezield? In ieder geval niet onweerstaanbare drang en fascinatie voor vuur, zegt zijn advocaat. Volgens zijn familie was T. de laatste tijd depressief en spelen drank en drugs mogelijk een rol.

Zes jaar geleden brandden tijdens het jaarlijkse schuurfeest twee boerderijschuren in de buurt af. Ook dit vuur was aangestoken. Een dader is nooit gepakt. Volgens zijn advocaat wordt T. alleen verdacht van de recente brand.

Het Openbaar Ministerie en de politie geven geen toelichting op de zaak.

Miljoenenschade nog niet geclaimd door verzekeraar

De schade voor de familie De Groot loopt in de miljoenen. Het bedrijf breidde in 2012 uit van 100.000 naar 300.000 dieren. Er werden twee nieuwe, hypermoderne kuikenschuren bijgebouwd. Uitgerekend deze twee gingen in verloren.

Bij de vermeende dader heeft zich nog geen verzekeraar gemeld met een claim, zegt de advocaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen