Brandweer Groningen maakt lawaai voor beter vroegpensioen

Wie zich maandagochtend om 8 uur afvraagt waarom in de stad Groningen zoveel brandweersirenes te horen zijn, kan gerust zijn. Het gaat niet om een grote brand, maar om een actie voor een beter vroegpensioen.

Het lawaai wordt gemaakt tijdens de wisseling van de wacht. Het is de bedoeling dat alle voertuigen naar buiten worden gereden, waar ze enige tijd met sirenes aan blijven staan. Vanaf dat moment rukken de brandweermensen ze alleen nog uit in spoedgevallen.

De actie voor een beter vroegpensioen als gevolg van fysiek zwaar werk is deze week begonnen. Met Groningen erbij doen 18 van de 25 regio’s mee, laat bestuurder Jan Grobben van FNV Overheid donderdag weten.

De brandweermensen willen dat een in 2006 ingevoerde regeling, waardoor werknemers eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon, wordt geactualiseerd.

Grobben vervolgt: ,,Daarnaast willen we zowel een werkgarantie als een inkomensgarantie voor werknemers die worden afgekeurd voor de repressieve dienst. Dat is een tweede loopbaan binnen of buiten de Brandweer, waardoor ze geen werk meer op de wagen verrichten, maar wel met behoud van inkomen.”

FNV Overheid laat weten dat de hele zomer acties plaatsvinden. De meeste brandweerkorpsen rukken uit bij brand en levensgevaarlijke situaties, maar laten onderhoudsklussen en schoonmaakwerk zitten. FNV Overheid benadrukt dat de veiligheid nooit in het geding komt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.