Brandweer Groningen negeert bewust klachten over aanrijtijden

De brandweer in Groningen trekt zich doelbewust niets aan van de kritiek van de minister op de lange aanrijtijden in de provincie. Die blijven gelijk.

Geen extra kazernes

Er komen geen extra kazernes om de reactietijd te versnellen. Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio, waar de brandweer onder valt, wil dat volgende week nog eens duidelijk vaststellen.

,,Als er een slachtoffer valt en de brandweer later is gearriveerd dan de norm aangeeft, wil ik kunnen uitleggen waarom dat kon gebeuren en wat het beleid is’’, verklaart burgemeester André van de Nadort van Ten Boer. Hij is in het bestuur verantwoordelijk voor de brandweer.

Dunbevolkt

Dat die bij zeven van de tien objecten buiten de stad niet op tijd kan komen volgens de normen van de wet, heeft volgens hem te maken met het uitgestrekte en dun bevolkte platteland. ,,Daar kun je nooit altijd binnen 8 à 10 minuten aanwezig zijn met vrijwillige brandweerlieden die eerst van huis moeten komen. Dat speelt in alle landelijke regio’s.’’

In het ‘dekkingsplan’ gaat de brandweer uit van een alarmeringstijd van 1 minuut. In werkelijkheid doet de meldkamer Noord Nederland daar soms 2 minuten over en duurt het nog langer voordat de brandweer ter plaatse komt.

Geen geld

Geld voor beroepsbrandweer in alle gebieden is er niet. Het bestuur richt zich daarom liever op het verkorten van de ontdekkingstijd van een beginnende brand (,,Dan krijgen we sneller een melding en zijn we er ook eerder’’) en zelfredzaamheid. ,,We moeten af van het idee dat de overheid alle problemen oplost.’’

Bewoners van afgelegen gebieden waar de brandweer nooit binnen de norm kan komen, krijgen dat te horen, met advies over maatregelen.

Veiligheid vergroten

Volgens regionaal commandant Roelf Knoop hebben zeven brandweermedewerkers een dagtaak aan het vergroten van de brandveiligheid ‘aan de voorkant’. Dat gebeurt onder meer via woningcorporaties, zorginstanties en bedrijven ‘die toch bij mensen thuis komen en ook een rookmelder kunnen meenemen’.

In de Eemshaven, die tot vorig jaar goede hoop had op een eigen brandweerkazerne, gebeurt dat inmiddels al een tijdje. En volgens Knoop met succes. ,,We leggen bedrijven niks op, maar helpen hen met preventie en risicobewustzijn. In de praktijk adviseren we bijvoorbeeld om contact te leggen met de buren. Want samenwerking vergroot de slagkracht van bedrijfshulpverleners.’’

De boer op

Zorgverleners en buren moeten ook een handje helpen bij hulpbehoevende particulieren. Uit landelijke cijfers blijkt dat er steeds meer brandslachtoffers vallen onder ouderen. Ook hier is de raad: snel een brand ontdekken en binnen 3 minuten het huis uit.

De brandweer gaat ook steeds meer de boer op om brand te voorkomen. ,,We willen duidelijk maken hoeveel van die branden ontstaan: roken in bed of in de stoel. Juist omdat een brand zich niet volgens vaste regels ontwikkelt, willen we de risico’s veel beter duidelijk maken.’’

Het Veiligheidsberaad van Brandweer Nederland steunt dat beleid. ,,De brandweer is landelijk bezig om de regelgeving zinvoller te maken en fabrikanten aan te spreken op brandveilige producten. Het is raar dat fabrieken hun meubels in het ene land brandveilig maken en elders niet.’’

Nieuw systeem

In het regionale dekkingsplan vergelijkt de brandweer de opkomsttijden met een nieuw, nog niet wettelijk ingevoerd systeem. Daarin gaat de brandweer niet uit van losse objecten, maar van het ‘karakter’ van een regio en wat soepeler (realistischer) opkomsttijden. Volgens die norm is de brandweer zes à negen van de tien keer wèl op tijd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.