Brandweer in Delfzijl verliest duikteam toch

De vrijwillige brandweer in Delfzijl verliest definitief zijn duikteam. De Veiligheidsregio Groningen (VRG) gaat terug naar één professioneel duikteam in Groningen.

Dat plan hing al even boven de markt, maar stuitte op verzet in de gemeenteraad van Delfzijl. De politiek vreest voor de veiligheid in de haven. Op aandrang van burgemeester Gerard Beukema schortte het VRG-bestuur de beslissing vorige maand nog op voor nader onderzoek.

Onontkoombaar

Inmiddels bekijkt de VRG of de brandweerinzet in de haven moet worden versterkt om de veiligheid te garanderen. Daarmee is de politiek in Delfzijl tevreden gesteld. De opheffing van het duikteam werd daarom gisteren alsnog bij hamerslag vastgesteld.

Volgens VRG-bestuurslid André van de Nadort is concentratie in Groningen onontkoombaar. De opleidingseisen aan brandweerduikers vragen meer trainingsuren dan van vrijwilligers mag worden verlangd, stelt de burgemeester van Ten Boer. Het team in Delfzijl is al sinds afgelopen zomer op non-actief omdat er onvoldoende gekwalificeerde duikers over zijn.

Oppervlaktereddingsteams

De opheffing is onderdeel van een breder plan om de hulp bij incidenten op het water te versterken. Ligt een drenkeling buiten bereik van de walkant, dan moeten er nu duikers uitrukken vanuit Groningen of Delfzijl. Om sneller ter plekke te zijn bij waterrecreanten in nood of te water geraakte automobilisten komen er daarom nieuwe ‘oppervlaktereddingsteams' in Delfzijl, Zoutkamp (Lauwersmeer) en Finsterwolde (Blauwestad).

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.