Brandweer verlaat de Sontweg

Na 35 jaar verlaat de brandweer van Groningen mogelijk haar kazerne aan de Sontweg. De gemeente Groningen wil het terrein gebruiken voor woningbouw.

De Veiligheidsregio Groningen (VRG) kijkt naar alternatieve locaties in en rond de stad Groningen. Ze verwacht de conclusies van een quickscan na de zomer.

Met de verkenning hoopt de Veiligheidsregio meerdere vliegen in één klap te slaan. Een verhuizing maakt niet alleen een woningbouwlocatie vlakbij de binnenstad vrij, maar bevrijdt de hulpdiensten ook van de hoge exploitatielasten op het dure en verouderde bastion uit 1982.

Aanrijtijden

De allerbelangrijkste vraag die de quickscan moet beantwoorden, is volgens VRG-voorzitter Peter den Oudsten of de aanrijtijden naar sommige delen van de Stad korter worden vanaf een andere plek. Vanuit de Sontweg dekt de brandweer slechts 71 procent van Groningen binnen de voorgeschreven tijd. Alle opties om dat te verbeteren, worden volgens de stad-Groninger burgemeester Den Oudsten onderzocht. Inclusief de mogelijke spreiding van de kazerne en de kantoren van de organisatie over verschillende locaties. Groningen heeft nu twee kazernes, ook in Vinkhuizen.

‘Het was chiquer geweest als Stad aan verkenning had meebetaald’

Het onderzoek kreeg vrijdag groen licht van het VRG-bestuur, maar niet zonder slag of stoot. Voorzitter Den Oudsten kreeg het bijna aan de stok met zijn collega-burgemeesters uit de provincie, toen die erop wezen dat velen van hen vergeefs vragen om een oplossing voor te lange opkomsttijden naar hun gemeentes.

,,Het beeld zou kunnen ontstaan dat er onmiddellijk maatregelen worden genomen als de Stad erom vraagt, terwijl de zorg in het landelijk gebied achterblijft’’, stelt burgemeester Henk Kosmeijer van Marum. Dat de gemeente Groningen daarbij ook nog een fors financieel belang heeft, maakt het volgens andere burgemeesters extra pikant.

Verkeerde keelgat

Dat schoot Den Oudsten finaal in het verkeerde keelgat: ,,Hier moet niet de indruk worden gewekt dat Groningen de VRG in het pak naait’’, beet hij van zich af. Het draait om de aanrijtijden, wat de Stad vervolgens met haar eigen gemeentelijke kazerne doet, staat daar buiten. ,,Toch was het chiquer geweest als de Stad de kosten niet neer zou leggen bij de VRG maar tenminste een béétje meebetaalt’’, zei Jaap Kuin (burgemeester Pekela).

Uiteindelijk stemden alle burgemeesters in met een onderzoek van 20.000 euro. Ook al omdat de gemeenten rond de Stad daarin nadrukkelijk worden meegenomen. De verhuizing mag geen nadelige effecten hebben voor de vrijwillige brandweerposten in Ten Boer, Harkstede en Haren. Die van Haren is al heel lang aan vervanging toe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.