Breekbare steun voor bouw Woldringtoren Groningen

Weinig lijkt de bouw van 435 woningen voor jongeren in de Groninger Reitdiepzone in de weg staan. De Groninger gemeenteraad neigt naar groen licht.

Overlast

Dat werd dinsdagavond duidelijk in de raadscommissie ruimte. Op de plek van de voormalige meubelfabriek Woldring aan de Friesestraatweg moeten 435 woningen voor jongeren komen. De maximale hoogte van de toren is vijftig meter. Omwonenden zijn zich rot geschrokken.

De bewoners vrezen overlast van geluid, voorzien dat hun uitzicht door de toren wordt weggenomen,, zien hun privacy achter de horizon verdwijnen. ,,Als ik dit geweten had, was ik nooit in Paddepoel gaan wonen’’, zei dinsdagavond een van hen.

Bezwaren

De bewoners van vooral de Voermanstraat en Perseusstraat dienden dan ook bijna 80 bezwaren in tegen het plan. Die werden allen ongegrond verklaard door de gemeente. De bewoners zeggen geen moment het gevoel te hebben gehad dat ze serieus zijn genomen door de gemeente.

En juist dat laatste steekt in de Groninger gemeenteraad. Raadsfracties horen bij soortgelijke bouwplannen iets te vaak dat omwonenden het gevoel hebben niet te zijn gehoord. ,,Wat is hier nu precies gebeurd’’, vroeg Mechteld van Duin (SP). ,,Zolang ik daarover geen duidelijkheid heb, kan ik geen standpunt innemen.’’ Dat in Reitdiepzone gebouwd wordt staat al jaren vast. Het is een locatie uit de nota BouwJong. Raadsfracties willen de bouw ook wel, omdat het een middel is om een einde te maken aan het melken van huisjes, het ombouwen van huizen tot kamerpaleizen Maar de omvang van het project aan het Reitdiepzorgt voor schrik. Collegepartijen PvdA, VVD en GroenLinks, net als Student&Stad zien het wel zitten. D66 is minder uitgesproken.

Wethouder Roeland van de Schaaf moet in de aanloop naar een debat in de gemeenteraad duidelijkheid geven over wat nu het totaalplan is voor het Reitdiep. Ook op de communicatie met omwonenden wil menig raadsfractie de wethouder aan de tand voelen. ,,Duizenden jonge Stadjers moeten ergens wonen. Maar is hier het belang van omwonenden, voldoende gewogen’’, vraagt CDA’er Herman Pieter Ubbens zich af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.