Het vaccineren van zorgmedewerkers in Martiniplaza is vrijdag begonnen. De komende tijd moeten zeker 200.000 zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen worden ingeënt.

Britse variant van corona donkere wolk boven start van vaccinaties in de zorg in Groningen

Het vaccineren van zorgmedewerkers in Martiniplaza is vrijdag begonnen. De komende tijd moeten zeker 200.000 zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen worden ingeënt. Foto: ANP/Siese Veenstra

De opluchting over het begin van het vaccineren van zorgpersoneel in Groningen weegt niet op tegen de dreiging van een vijand die al onder ons is: de super besmettelijke Britse coronamutant.

Lisa Wang (23) heeft haar vaccinatieshirt aangetrokken. Het is een olijfkleurig hemd met gaten op de schouders. Ideaal voor het zetten van een spuit in de bovenarm. ,,Doe ik altijd aan als ik geprikt moet worden”, zegt de geneeskundestudente uit Groningen, die werkt in een verzorgingshuis in Assen. Vrijdagochtend was ze een van de eersten die zich in het Martiniplaza in Groningen liet inenten. De komende zes weken injecteert de GGD hier in totaal 7000 zorgmedewerkers met het Pfizer-vaccin.

,,Heel blij dat ik al zo snel aan de beurt ben”, zegt Wang lachend. ,,Dit voelt goed.” Ze is zeker niet de enige zorgmedewerker die na de prik vrolijk plaatsneemt in de ruimte waar ze nog 15 minuten in de gaten worden gehouden, om te kijken of er geen acute heftige bijwerkingen optreden.

‘Daar houden we ons hart voor vast’

En het is ook een mooie dag, zeggen burgemeester Koen Schuiling en Jos Rietveld, directeur van de GGD Groningen. Het vaccineren is het begin van het einde aan de corona-ellende. Maar tijd om te juichen is het nog lang niet, benadrukken de bestuurders. Het is met name de Britse variant van het coronavirus die ze vrezen. ,,Daar houden we echt ons hart voor vast”, zegt Rietveld. Begint die nog besmettelijkere mutant de komende weken hard om zich heen te grijpen in onze regio, dan kan daar niet tegenop worden gevaccineerd.

Zeker niet in het huidige priktempo. Het is wachten op meer vaccindoses, waarna ook de kwetsbare 60-plussers uitgenodigd kunnen worden. Rietveld verwacht die levering niet eerder dan over een maand. Vooral de vaccins van Moderna en AstraZeneca moeten soelaas bieden. Van 350 per dag nu, kan de capaciteit van GGD Groningen de komende maanden dan worden opgekrikt naar 5000 prikken per dag, verdeeld over 10 vaccinatielocaties in de hele provincie.

In Bedum begin met vaccineren gehandicapten

Het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen en locaties voor gehandicaptenzorg begint in Drenthe en Groningen nog niet. Komende week wordt hier mee geëxperimenteerd op verschillende locaties in Friesland, de week erna moet er mee worden gestart in de rest van het Noorden, aldus Rietveld. Uitzondering is ‘s Heeren Loo, een organisatie voor mensen met een beperking, met ook een locatie in Bedum. Dit is een van de instellingen die door het ministerie van Volksgezondheid zijn geselecteerd voor de pilot met het inenten van kwetsbare groepen. Voor de locatie in Bedum betekent het dat hier vanaf dinsdag 250 cliënten worden ingeënt.

Ook voor wie gevaccineerd is blijft gelden: laat je bij klachten testen. ,,Dat is omdat nog niet alles bekend is over besmettelijkheid na vaccinatie”, zegt Rietveld. ,,We weten niet precies hoe lang je beschermd blijft en ook is nog niet helemaal zeker of je het virus nog kunt doorgeven als je bent gevaccineerd. Dus beter het zekere voor het onzekere.” Komende week opent de GGD de langverwachte testlocatie in Uithuizen en binnenkort moet er ook een komen in Hoogezand. Rietveld: ,,We weten dat nabijheid van een testlocatie bijdraagt aan de bereidheid om te gaan testen.”

Bezorgdheid over minder tests

Hij noemt het enigszins zorgelijk dat er minder getest wordt: de afgelopen week zo’n 1500 keer per dag in de hele provincie, tegenover 2000 rond de kerst. Het besmettingscijfer lag de afgelopen week op 240 op 100.000 Groningers. Dat is 10 procent minder dan de week ervoor.

Dat er begonnen is met vaccineren, moet leiden tot het terugdringen van besmettingen en het ziekteverzuim in de verzorgingshuizen. Op sommige locaties zit 30 procent van het personeel thuis. ,,De bereidheid onder medewerkers om zich te laten vaccineren is enorm”, zegt Rietveld. ,,Boven de 90 procent. Als er iets hoop geeft, is dat het wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu